Kedves Badily résztvevő!

Te most pont abban a korban vagy, amikor a suli és a tanulás mellett valószínűleg a bulik is rendszeresek. Belegondoltál már abba, hogy milyen sokat számít, hogy mennyi alkoholt iszol? Vagy, hogy egy átmulatott éjszaka következményei mennyire meghatározóak lehetnek, akár hosszú távon is, ha nem vagy elég tudatos és felelőtlenül iszol?

Ezért hoztuk most el nektek a Badily nevű „online tantermi előadásunkat”.

Mi is az a Badily?

A Badily egy interaktív tantermi drámapedagógia előadás, amit kifejezetten középiskolások számára alkottunk meg azzal a céllal, hogy a mértéktelen és felelőtlen alkoholfogyasztás veszélyeire felhívjuk a figyelmet. A tantermi előadások helyszíne minden esetben az iskolák és tanórai keretekben valósulnak meg a Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjainak előadásában. Részletes információ itt érhető el az élő tantermi Badily programról. >>

Annak érdekében, hogy minél több középiskola számára elérhető legyen ez a program, nemrég elkészítettük a Badily online elérhető változatát is, ebben veszel most te is részt.

A Badily történetének középpontjában Judit áll, akinek esete arról szól, miként lehet egy hétköznapi középiskolás lányból egy csapásra elkeseredett ember, és kerülhet olyan konfliktushelyzetbe, amelynek fókuszában elsősorban a mértéktelen alkoholfogyasztás, mint ok áll.

Mi fog most következni?

A következő 70-80 percben a Badily drámapedagógiai foglalkozásunk online adaptációján veszel részt. A digitális Badily program 3 felvonásból áll, minden részben találsz egy-egy filmjelenetet, valamint olyan feladatokat, amelyek a mértéktelen alkoholfogyasztás olykor megdöbbentő következményeire hívják fel a figyelmet. A film egy megtörtént eseten alapuló, kitalált eseménysort mutat be, amelyben a színészek fiktív karakterek bőrébe bújnak. Felhívjuk figyelmedet, hogy a videórészek néhány jelenete felkavaró lehet, ezért kérjük, hogy a programon kizárólag pedagógus vezetésével vegyenek részt a 18 éven aluli diákok.

A programhoz összeállítottunk egy részletes útmutatót, melyet követve megismerheted Judit történetét és belepillanthatsz, mit élt meg barátai, Dzseni és Totti társaságában. Kövesd a leírást!

A program a történet 3 jelenete mentén 3 blokkra oszlik. Minden blokkban először egy filmjelenetet nézel meg, mely végén választási helyzethez érsz, ahol a te kezedben van a döntés, hogy milyen úton haladjon tovább a történet. A jelenet megtekintése után az adott blokkhoz tartozó játékos feladatokat oldjátok meg közösen a diáktársaiddal. Vágjunk is bele! Először is ismerd meg csapatunkat, akikkel a következő bő egy órát fogod tölteni.

Mennyire kedves?
Mennyire független?
Mennyire melegszivű?
Mennyire határozott?
Mennyire érzelmes?
Mennyire versengő?
Mennyire megértő?
Mennyire magabiztos?
Mennyire szelíd?
Mennyire kemény?
Mennyire biztonság vágyó?
Mennyire dörzsölt?
Mennyire sírós?
Mennyire uralkodó?
Mennyire aggodalmas?
Mennyire agresszív?
Mennyire nyafogós?
Mennyire férfias?
Mennyire nőies?
Mennyire vezető?
Radar Chart Small Multiples
1. JELENET

Kérünk, nézd meg az első jelentet, melynek végén választhatsz, melyik úton mennél tovább. Tiéd a választás lehetősége!

Milyen embernek ismerted meg Juditot?

Kérjük, jelöld be – többet is lehet-, szerinted melyik hangulat jellemzi a leginkább Juditot.
Hol játszódik a történet?
Miért kerülhetett ide Judit? Mit követett el?

Kérjük, válassz a legördülő menüben látható opciók közül.
Milyen lehet most Judit érzelmi állapota?

Mutatunk neked fotókat, melyek különböző érzelmi hangulatot ábrázolnak. Alattuk pedig rövid zenéket találsz, melyek érzelmeket vetítenek elénk. Kérjük, válassz egy képet és egy zenét, melyek közösen jellemezni tudják szerinted Judit jelenlegi lelki állapotát.
Fejtsd ki rövidem, hogy miért ezt a képet és zenét választottad? Mit jelentenek ezek neked és mit jelentenek Juditra nézve?

2. JELENET

Mikor játszódott időben az utóbbi jelenet?
Kiket ismertél meg a jelenetek alatt?
Ebben a jelenetben milyen volt Judit lelki állapota?

Mutatunk neked fotókat, melyek különböző érzelmi hangulatot ábrázolnak. Mellette pedig zenei bejátszásokat találsz, melyek ugyan csak érzelmeket vetítenek elénk. Kérjük, válassz egy képet és egy zenét, melyek közösen jellemezni tudják szerinted Judit jelenlegi lelki állapotát.
Forrószék

Most legyél körültekintő nyomozó. Judit őszintén és csakis az igazat fogja neked válaszolni. Válassz egyet az 3 kérdés közül. Jól gondold meg, mert csak egy kérdést tehetsz fel, a másik kettőre a választ már nem fogod megtudni.

3. JELENET

Jól ismered magad? Tisztában vagy vele, hogy a környezeted hogyan vélekedik rólad? Kérlek töltsd ki ezt a rövid személyiségtesztet, majd hasonlítsd össze magad Judittal. Szerinted hasonlítotok bármiben? Hamarosan kiderül:

Juditnak ebben a nehéz időszakban a pszichiátrián, szerinted milyen tulajdonságokra lenne szüksége ahhoz, hogy felépüljön és túl tudjon lépni a történteken? Jelöld be a tulajdonságot (lehet több is) és írd utána, hogy szerinted miért és hogyan segítene Juditnak.
Mennyire vezető?