A Felelős Alkoholfogyasztás világnapja(i)

Önmérték. Minden. Egyes. Nap.

Világnap. Lassan már mindennek van és minden napra jut is egy, amit ünnepelhetünk. De valóban ez lenne a célja? Korántsem. Sokkal inkább a társadalom figyelmének felhívása egy-egy adott dologra az év egy bizonyos napján. De elegendő évente mindössze csak egyszer reflektorfénybe kerülniük? Attól függ. Ha például minden nap koccintasz egy kiemelt napra, akkor valójában ott már te és az alkohol vagytok a fókuszban. Tekintsünk rá másként: a világnapok száma csak nem apad, az alkalom sem csökken, így mi lenne, ha a TE felelősséged nőne? Teremts egyensúlyt – önmagadért.

Kultúra. Múlt. Hagyomány. És a plusz a kockázat.

Minden adott egy újabb világnaphoz, ha az alkoholfogyasztásról beszélünk. Ha már sokféle ital tudhat magáénak egy kiemelt napot az évből, akkor ez a mindegyikünket közvetlenül vagy közvetve érintő társadalmi téma miért ne érdemelne egyet? Kultúrája, múltja és hagyománya van. De mielőtt heves petícióírásba kezdenénk, nem mehetünk el a tény mellett, hogy mindez ugyanakkor komoly mentális, szociális, egészségügyi és közbiztonsági kockázattal is jár. És hol marad a felelősség magunk és mások iránt? A mértéktelen és rendszeres alkoholfogyasztás meglehetősen negatív hatással lehet teljesítőképességünkre, koncentrációnkra, reakcióidőnkre, és nem utolsó sorban környezetünkre.

A magyar toxikus valóság

Egyáltalán nem elriasztásképpen érkeznek a következő sorok, csak a tisztánlátás végett. Hazánkban az alkohol a pszichoaktív szerek abszolút dobogósa. Sokféle alkalommal és sajnos túl sokat is fogyasztunk belőle. Többek között ismert magyar toxikológus is felhívta a figyelmet már arra, hogy mára jóformán minden családra jut egy alkoholbeteg hazánkban, ugyanis közel 1 millióan vannak. A téma tehát jóval több szót érdemelne, hogy komolyabban vegyék, nagyobb odafigyelés övezze. A megelőzés a leghatékonyabb megoldás, de ehhez nélkülözhetetlen a kulturált és felelős alkoholfogyasztás ismerete.

Mérték és minőség

A kulturált és mértéktartó alkoholfogyasztás társadalmilag szinte teljesen elfogadott. Számos alkalom adódik arra, hogy kiváló minőségű italoknak hódolhassunk, amely igazi gasztronómiai élménnyel érhet fel. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez adott mértékig még kellemesebbé teheti összejöveteleinket, ünnepeinket vagy akár csak egy-egy esti kikapcsolódásunkat. A minőség mellett a fókuszban továbbra is a mérték áll. De, ami még többet nyom a latba, az a következő lépcsőfok.

Tudok? Akarok? Képes vagyok?

A kezdetben leírt, túlzott fogyasztással járó rizikókat javarészt ismerjük, de önmagunkat mennyire? Képesek vagyunk felelősen gondolkodni? Azzal is tisztában vagyunk, hogy mindenki másként reagál az alkoholra. De kellő ismerettel bírunk az italról és a szervezetünkre gyakorolt hatásáról, vagy magunkról, mikor hatása alatt vagyunk? Van elegendő belső akaratunk a mértéktartásra, ha a pohár után nyúlunk ünneplés gyanánt, vagy hogy oldjuk a bennünk lévő feszültséget? Igenis elengedhetetlen a kellő fokú önismeret és az, hogy őszinték legyünk saját magunkhoz. Fontos, hogy: mérlegelni tudjunk, továbbá tudatában legyünk saját határainknak – és lehetőleg maradjunk is közöttük a felelősség jegyében –.

Ha készen állunk, – és miért is ne lenne így – bűntudat és megbánás nélkül, felhőtlenül szórakozhatunk, és helytől, napszaktól függetlenül ünnepelhetjük a Felelős Alkoholfogyasztás világnapját.
Minden. Egyes. Nap.