Ésszel-iszom! program

Ésszel-iszom! – A sztori

A Dreher Sörgyárak elkötelezett a kulturált és felelős alkoholfogyasztás, valamint a sörkultúra ápolása és népszerűsítése mellett. Ezért vállaltuk, hogy Magyarországon elsők között, 2008. június 17-én útjára indítunk egy olyan kezdeményezést, amely a felelős alkoholfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Annak érdekében, hogy az Ésszel-iszom! kezdeményezés a lehető leghatékonyabban szólítsa meg a célcsoportjait, a program keretében megvalósuló aktivitásainkon, fórumainkon, sörtúráinkon, belső tréningjeinken folyamatosan edukáljuk a fogyasztókat a felelős alkoholfogyasztásról, a teljeskörű elérés érdekében különböző szervezetekkel is együttműködünk. Célunk, hogy minél több emberrel megismertessük az alkoholos italok felelős fogyasztásának alapelveit. Alkoholfogyasztás terén kiemelten fontosnak tartjuk a mértékletességet, a fiatalkorúak, az állapotos nők és az autóvezetők esetében pedig a zéró toleranciát.

***      ***      ***

A Dreher Sörgyárak a felelős alkoholfogyasztás jegyében, termékeinek összetevőiről és tápértékeiről részletes információt ad a termékek csomagolásán és vállalati weboldalán, hogy a fogyasztók a számukra – az egészségi állapotuk szempontjából és a fogyasztási alkalomhoz illő – legmegfelelőbb, felelős döntést hozhassák meg, amikor a termékeinket választják.

További információért kattints IDE.

Drámapedagógiával a megelőzésért

A Z generáció tagjai egy egyszerre rendkívül érzékeny és nyitott életszakaszban vannak. És habár 18 év alatt tilos az alkoholfogyasztás, a 15-16 éves magyar fiatalok 39 százaléka állítja azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer részegre itta magát – derült ki egy 35 ország bevonásával készült uniós kutatásból (Forrás: Espad.org; 2015). A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alkohol veszélyeiről szóló klasszikus formában és tartalommal kommunikált üzenetek nem érnek el átütő hatást a fiatalok körében. Számukra különösen fontos a személyes élmények átadása. Ebben nyújt segítséget a színházi eszköztár. Így 2017-ben hívtuk életre a kifejezetten a Z generációt célzó „Badily” programot, amely egy élő, interaktív drámapedagógiai foglalkozás a középiskolás korosztály és fiatal felnőttek számára. A már évek óta futó drámajáték az indulásától kezdve folyamatosan fejlődik és reflektál az alkoholfogyasztás kapcsán a fiatalok számára meghatározó témákra. Az elmúlt években a szakma számos díjjal tüntette ki a programot. A 2020-as év a Badily számára is új kihívásokat hozott, mert a személyes előadásokat nem tarthattuk meg. Az évet így a program fejlesztésére szántuk és az élő foglalkozás után kidolgoztuk a Badily digitális változatát. Az új videós és interaktív webes platformnak köszönhetően 2020 ősze óta az ország bármely érdeklődő közössége számára online is elérhetővé vált az alkoholprevenciós program. Részletek a drámapedagógiai programokról:

>> Badily Live

>> Badily Digital 

Ésszel-iszom! UNI

Az Ésszel-iszom! legújabb eleme az egyetemista korosztályt nemcsak célzó, hanem egyben bevonó program: a hallgatókat arra kérjük, hogy dolgozzanak ki önálló koncepciót arra, ők milyen eszközökkel és üzenetekkel hívnák fel saját korcsoportjuk, azaz a 18-25 évesek figyelmét a mértékletesség fontosságára.

A Gyakorlati fókuszú egyetemi foglalkozásaink lehetővé teszik, hogy a hallgatók intenzíven elmélyedve a témában új nézőpontokat fedezzenek fel, és a tudatosságuk fejlődésével a felelős alkoholfogyasztás nagyköveteivé váljanak. Az UNI névre keresztelt program alapgondolata az, hogy a fiatal felnőttekhez a leghitelesebben saját korosztályuk tud szólni, és a feladaton dolgozó egyetemisták könnyebben bevonódnak a saját korosztályukat érintő probléma megoldásába. Így hiteles és releváns megoldások születhetnek. Azáltal pedig, hogy az együttműködés mögött egy olyan hiteles vállalat és márka áll, mint a Dreher, és hogy egy valós társadalmi problémán, egy létező programon dolgozhatnak, felértékelődik a hallgatók szemében az aktivitás és a projektmunkába fektetett energia.

Védőnői képzések

A felelős alkoholfogyasztásról szóló programjaink másik kiemelt célcsoportja a várandós anyák, akik számára az alkoholfogyasztás nem javasolt. Az alkoholfogyasztás a terhesség bármely szakaszában károsan befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését.

A zéró tolerancia elve mentén kiemelt figyelmet fordítunk a prevencióra, ezért védőnői képzéseket támogatunk, amelyek során prevenciós szakember bevonásával évente több mint ezer védőnő kap felkészítést többek között fiatalok alkoholfogyasztása témában és magzati alkoholszindróma témakörben. Az oktatásokban résztvevők munkájuk során a várandós anyák mellett középiskolákat is látogatnak, ahol a fiatalok mellett a tanárokat és a szülőket is elérik közvetlenül vagy közvetve a fontos témákkal.

Zéró tolerancia a volán mögött

Járművezetőknek szóló akciónkban az ittas vezetés veszélyeire hívjuk fel a figyelmet. Az elmúlt években több alkalommal működtünk együtt a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal, közös balatoni balesetmegelőzési akciók keretében. 2021-ben a negatív alkoholszonda eredményt produkáló autósoknak közel háromezer doboz alkoholmentes itallal köszöntük meg a felelős gondolkodást. Az ellenőrzésen fennakadó ittas vezetők előfordulása (11 alkalom) azt bizonyítja, hogy az ittas vezetés veszélyeire és a zéró tolerancia fontosságára figyelmeztető kampányokra továbbra is hatalmas szükség van.

Fiatalok és örök fiatalok

A fokozottan veszélyeztetett célcsoportok mellett kifejezetten fontos, hogy az általános gyakorlat formálására is lépéseket tegyünk a kulturált alkoholfogyasztás érdekében. Az Ésszel-iszom! program kiegészítő elemeivel éppen ezért szisztematikusan építkezve, igyekszünk az alkoholfogyasztással találkozó szélesebb rétegeket is elérni. Ennek keretében az alábbi módokon vagyunk jelen:

  • edukációs tartalmak, gyakorlati eszközök a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítására – elsősorban szülők, tanárok, (munka)közösségek részére
  • edukációs weboldal kreatív tartalmakkal
  • Facebook, Instagram
  • olyan társadalmi célú merchandising eszközök, amelyek világítótoronyként jelzi a mérték határát, a rohamivásnak leginkább kitett helyszíneken
  •  

Még több információ érhető el az Ésszel-iszom! programról ITT>>