Alkohol és egészség

A felelős alkoholfogyasztás jól összeegyeztethető az egészséges életmóddal. Amellett, hogy társas érintkezéseink része, a mértékletes alkoholfogyasztás bizonyos esetekben hozzájárulhat a szervezetünk egészséges működéséhez. Ugyanakkor az alkoholfogyasztás egyes esetekben negatívan befolyásolhatja egészségi állapotunkat, előidézhet bizonyos megbetegedéseket, vagy rossz hatással lehet társas kapcsolatainkra, szociális helyzetünkre, különösen akkor, ha túlzott mértékben, felelőtlen módon élünk vele.

A WHO az “egészség” fogalmát a fizikális, mentális és szociális jólét szempontjából egyaránt kielégítő állapotként határozza meg: az egészség nem csupán a betegségektől való mentességet jelenti, magában foglalja az egyén pozitív érzelmi állapotát is.

Az alkohol hatása, számos ok miatt, minden ember számára különböző. Az okok között általánosságban olyan élettani mutatók szerepelnek, mint a nem, életkor, testsúly, genetikai jellemzők, egészségi állapot és mentális betegségekre való hajlam. Némely ember esetében olyan egészségügyi rizikótényezők állhatnak fenn, melyek kizárják az alkoholfogyasztás lehetőségét. Ezért is nagyon fontos, hogy a számunkra megfelelő alkoholfogyasztási szokásaink kialakításához tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, és kikérjük orvosunk véleményét is.