Alkohol és fóbiák 1. rész

Dipsophobia- vagyis az alkohol fóbia

Rengeteg fóbia létezik, amelyekbe életünk során biztosan belebotlottunk már néhányszor, ilyen például: a klausztrofóbia (félelem a kis zárt terektől) vagy az arachnofóbia (félelem a pókoktól). De léteznek egészen specifikus fóbiák, még az alkoholhoz kapcsolódóan is. Kevésbé ismert például a dipsophobia. A dipsophobia az alkoholtól való irracionális félelem. Miről ismerhető fel, ha valaki ebben a különleges fóbiában szenved? Milyen okokra vezethető vissza és fel lehet épülni belőle?

A dipsophobia tünetei

Aki ezzel a mentális rendellenességgel él együtt azt tapasztalhatja, hogy rendkívüli módon szorongani kezd, ha alkohollal kerül kapcsolatba, vagy akár alkoholt fogyasztó emberekkel. Sőt, gyakran megesik, hogy még az élelmiszerboltban is messziről elkerüli az alkoholos sorokat. Biztos, ami biztos.
Hasonlóan a többi fóbiához, a dipsophobia esetén is a legjellemzőbb tünet a szorongás. Egyes szélsőséges esetekben intenzív pánikrohamot is elszenvedhet az illető, de ez személyenként változhat. Az intenzív félelem és rettegés mindennapos a dipsophobiában szenvedőknél. Az alkoholtól való félelmük olyan erős és irracionális lehet, hogy akár úgy is dönthetnek, hogy megszakítják a kapcsolatot azokkal az ismerőseikkel is, akik csak alkalomadtán fogyasztanak alkoholt. Ez a jelenség is azt igazolja, hogy képtelenek a racionális gondolkodásra.

Milyen tünetekkel járhat dipsophobia?

  • Erős szorongás alkoholfogyasztás közben vagy alkohol közelében
  • Szorongás az alkoholos italokra gondolva
  • Az illető képtelen megbirkózni olyan heves érzelmekkel, mint a félelem
  • Elszigetelhetik magukat másoktól
  • Izomfeszültség, szapora szívverés, remegés és izzadás

 

Mi húzódik a háttérben?

Ahogyan a többi fóbia, úgy a dipsophobia is lehet genetikai, vagy múltbeli trauma eredménye. Akinek a családjában fellelhetőek szorongásos zavarok, mentális betegségek vagy specifikus fóbiák, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki  dipsophobia, hiszen genetikailag hajlamosabbak rá.

Fontos megjegyezni, hogy aki valaha küzdött alkohol fogyasztási problémával, most pedig teljesen józan életet él, az nem dipsophobiás. Ez a betegség nem választás, és nem is annak eredménye, hogy valaki tudatosan ellenzi az alkoholfogyasztást, akár etikai, akár egészségügyi okokból.

A dipsophobia gyógyítható?

A dipsophobiának mint minden más specifikus fóbiának, nincs konkrét gyógymódja, amelyet kifejezetten a kezelésére alkalmaznak – számos különböző terápiával kezelhető. Beleértve a kognitív-viselkedési terápiát (CBT), szorongást vagy más fizikai tüneteket csökkentő gyógyszerek használatát. Továbbá gyakran javasolják a jógát, meditációt és a tudatosságalapú stresszcsökkentést (Mindfulness-Based Stress Reduction).

A legelterjedtebb kezelési forma a fóbiákban szenvedőknél az expozíciós terápia. Nagyon hatásos lehet, ha már csak az alkoholos üveget a kezükbe fogják és találkoznak az alkohol illatával, aromájával. Ezek mellett a beszédterápia is nagyon hasznosnak bizonyul a dipsophobiában szenvedők számára, mivel segíthet jobban megérteni a páciensek gondolkodását. A terapeuta olyan technikákat segíthet elsajátítani ezáltal, amelyek segítségével új, egészségesebb gondolkodási mintákat tanulhat meg és követhet az illető.

 

Néha nehéz lehet különbséget tenni a félelem és a fóbia között. Ha a félelem tartós és ez megzavarja a mindennapi életet, akkor akár fóbia is lehet. Ha azt tapasztaljuk, hogy már kerüljük a társas összejöveteleket is inkább, hogy a lehetőség se legyen adott, hogy alkohollal kontaktáljunk, vagy drámai reakciók is megmutatkoznak részünkről, mint például a reszketés vagy sírás, akkor vegyük számításba, hogy ez több is lehet, mint egy egyszerű félelem. És ugyan csábító lehet, hogy egyedül próbáljunk megbirkózni egy fóbiával, de a professzionális útmutatás nagy mértékben növelheti a siker esélyeit, és biztosíthatja, hogy közben véletlenül se rontsunk a helyzeten. Legközelebb, amikor egy jó szándékú barát azt mondja, hogy „ne foglalkozz vele „ és hogy „engedd el”, válasszuk inkább azt, hogy felelősségteljes módon nézünk szembe a félelmeinkkel.

Források:

https://optimistminds.com/dipsophobia/

https://psychtimes.com/dipsophobia-fear-of-drinking-alcohol/

https://www.psychologytoday.com/intl/conditions/specific-phobia