Anya. Magzat. Alkohol.

Bárcsak ne említhetnénk negatív kontextusban, egy mondatban ezt a három szót. Felmerül a kérdés, hogy hogyan hat az alkohol a még meg nem fogant, a már megfogant illetve a már fejlődő kisbabára? Szoptatás alatt is érdemes még alkoholmentes hónapokat tartani a kismamának? A magzati alkohol-szindróma elkerülhető, az életre szóló károsodások pedig megelőzhetők lennének?

 

Már a fogantatásunk előtti időszaktól kezdődően ki vagyunk téve környezetünk valamennyi hasznos és romboló hatásának. A kapocs és a legnagyobb – de nem kizárólagos – felelősséghordozó: az édesanya. Az ő döntésein múlhat gyermekének nem csak első kilenc hónapja, hanem a teljes élete. Igazán hatékonyan a XX. század elején kezdtek mindezzel foglalkozni, amikor egy külön tudomány, a terratológia is létrejött, mely a környezeti eredetű magzati ártalmak feltérképezésével foglalkozik. A lesújtó statisztikai adatok alapján elmondható, hogy a tudományág egyik kiemelt területe a magzati alkohol-szindróma kutatása. Egy New york-i kutatás adataiból kiindulva született meg az a Magyarországra vonatkozó, becsült szám, miszerint évente 300 gyerek születik meg hazánkban ezzel a súlyos károsodásokat garantáló betegséggel.

Mennyi az annyi?

A várandóság ideje alatt a kismamák nem csak érthetetlennek tűnő ételeket és azok kombinációit tudják megkívánni, de természetesen az alkoholt is. Lehet Te is szembesültél már olyan szituációval, amikor a társaságotokban épp azon tépelődik lelkiismeret furdalva egy kismama, hogy megihat egy pohárkával a kedvenc alkoholos italából vagy sem? Megihat? Hol a határ ezesetben a még gondokat nem okozó és a súlyos következményekkel járó alkoholfogyasztás között? Számos kutatás látott napvilágot a témában, és megállapítható, hogy ez a határ deciliterekben mérhető. Napi 2 egység alkohol (2 dl bornak felel meg) elfogyasztása, már károsodást okozhat. Napi hat egység elfogyasztása főként a kisebb születési súlyban mutatkozik, az ettől több alkohol már-már mértéktelen fogyasztása a magzati-alkohol szindróma további tüneteit idézi elő. Az idült alkoholisták azonban még ettől is többet, napi 8-10 egység italt elfogyasztanak, ami egy liter bornak feleltethető meg. 30-50% az esélye, hogy az ő gyermekeik súlyosan sérülni fognak a terhesség ideje alatt.

A kutatások egyelőre azt nem tudták bizonyítani vagy cáfolni, hogy a terhesség alatti egyszeri jelentős részegségnek van-e bármilyen hatása a fejlődő magzatra. Azonban a mi álláspontunk az, hogy semmiképp nem egyeztethető össze a várandósság az alkoholfogyasztással, hiszen minden kismama tudatában van azzal, hogy amit ő maga bevisz a szervezetébe, az jelentős kihatással van a magzat fejlődésére és életére hosszútávon.

Egy életre szól

Mivel a magzat még nem rendelkezik olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének lebontani az alkoholt vagy annak bomlástermékeit, azok anatómiailag súlyosan károsíthatják a születendő gyermeket, főként annak idegrendszerét. Többek között az alacsony születési súly, jellegzetes arc (kicsi szemrések, beeső arc, keskeny felső ajak, az orr és a száj közötti bemélyedés hiánya stb.), viselkedés- és értelmi zavarok (hiperaktivitás, figyelmetlenség, lobbanékonyság, a társadalomba való beilleszkedési nehézségek, beszédzavarok, sérült mozgáskoordináció, rossz hallás stb.) a jellemző tünetei a magzati alkohol-szindrómának.

Fogantatás előtt, születés után

Tudtad, hogy a fejlett országokban a párok negyedének egy évre van szükségük, hogy megfoganjon a gyermekük? Sokan az alkoholfogyasztást vélik felfedezni a háttérben negatív befolyásolótényezőként, azonban teljesen egyértelmű kutatások és bizonyítékok nincsenek a témában. Sőt, egymásnak teljesen ellentmondó kutatások is napvilágot láttak már a reprodukciós képesség és az alkoholfogyasztás kapcsolatáról. Egy 6120 nő bevonásával készült tanulmány szerint azok a nők, akik egy héten több, mint 14 italt fogyasztanak, 18%-al csökkentik a termékenységük esélyeit azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak alkoholt. Ha ettől kevesebbet fogyasztott egy nő egy héten, az nem mutatott szignifikáns összefüggést a teherbeesési valószínűséggel.

Ugyanez a bizonytalanság övezi a szoptatás fázisát is. A fő irányelv, hogy mindent mértékkel, nincsenek tiltólistás ételek, az első három hónapban azonban még egyáltalán nem javasolt az alkoholfogyasztás, a csecsemő még kifejletlen emésztőrendszere miatt. A későbbiekben is csak módjával, figyelembe véve az elfogyasztott ital felszívódási idejét, egy pohár bor elfogyasztása esetén például ajánlott, ha két szoptatás között 4-5 óra eltelik. Érdekesség azonban, hogy az alkoholmentes barna sör például jó hatással van a tejtermelődésre.

Prevenció, önmegtartóztatás

A fogantatás előtt és a szoptatás alatti alkoholfogyasztás sem ajánlott, a legsúlyosabb azonban a terhesség alatti mértéktelen és rendszeres italozás. A károsodással született gyermekek teljesen nem gyógyíthatók, tünetei enyhíthetők, a társadalomba való beilleszkedésük támogatása lehetséges, sőt elvárt. A betegség elkerülése azonban kizárólag az anya tudatosságán és önmegtartóztatásán múlik. Az orvosi prevenciónak és a kismamák környezetében élőknek nagy szerepe van abban, hogy a magzati alkohol-szindróma megelőzhető legyen.