Baba előtt piálhat a papa?

Már a fogantatás előtt is a felelős alkoholfogyasztás javasolt

Nemrégiben látott napvilágot egy tanulmány, amely a megannyi nőket vizsgáló kutatási eredmény után, most a férfiak babavárás előtti alkoholfogyasztási lehetőségeit és veszélyeit tárta fel. Az összehasonlító elemzés nagyszámú születési minta alapján megállapította, hogy már a terhességet megelőző túlzott alkoholfogyasztás – mind a nők és a férfiak esetében – is emelheti a veleszületett rendellenességek kockázatát. A tanulmány szerzői ezért a felelős alkoholfogyasztást szorgalmazzák.

A felelős babavárás a fogantatás előtt kezdődik

Rengeteg kérdés és különböző álláspont övezi a terhesség alatti italozás témakörét, de mi a helyzet a fogantatás előtti időszakkal? A leendő szülők alkoholfogyasztásának kockázata kettős, hiszen saját egészségük mellett születendő gyermekük testi és szellemi épségére is negatív hatással lehetnek. Az eddigi kutatások főleg a jövendőbeli anyák szempontjából vizsgálták az alkoholbevitel magzatkárosító hatását, azonban egy friss tanulmány most a férfiak szerepét kutatta.
A tanulmány nemcsak hiánypótlónak, hanem eredményét tekintve rendkívül tanulságosnak is számít, mely szerint a leendő apák alkoholfogyasztása 44%-kal, míg a leendő anyáké 16%-kal növeli a veleszületett szívbetegségek kockázatát. Ezért az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) folyóiratában közölt szakmai publikáció szerint a fogamzás előtt a szülőjelöltek felelős gondolkodására és az alkoholfogyasztás redukálására van szükség.

Nagyszámú minta, fontos eredmény

Az 55 korábbi tudományos munka alapján készült átfogó elemzés szerzői körülbelül 340 ezer születést vizsgáltak meg és 41 747 szívelégtelenséggel született és 297 587 egészséges gyermek adatai alapján vonták le következtetéseiket. Az eredmények alapján a szülők fogantatás előtti túlzott alkoholfogyasztása a veleszületett szívelégtelenség kockázatának növekedésével egyértelműen összefügg. Közel 50 %-kal nagyobb volt a szívproblémák valószínűsége azoknál a csecsemőknél, akiknek az apukái rendszeresen fogyasztottak alkoholt a fogantatás előtti időszakban, míg kisebb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén nem volt statisztikailag szignifikáns eredmény. Körülbelül minden negyedik magzati alkohol szindrómás gyermeknek veleszületett szívbetegsége is van, vagyis a kettő közötti kapcsolat ebben a statisztikában is jól kirajzolódik.

Három, hat vagy 12 hónapnyi mértéktartás javasolt

Tudományos konszenzus e témakör kapcsán kevés területen van. Ez alól a babavárás előtti hónapok alkoholfogyasztása sem kivétel. Az összehasonlító elemzés eredményei nagyfokú elővigyázatosságra sarkallhatják a babaprojekten dolgozó párokat. A tanulmány szerzői szigorúak, a férfiaknak a fogantatást megelőző fél évben, a nőknek viszont egy teljes évig nem ajánlják az italozást. Azonban hozzáteszik, hogy a szülői alkoholfogyasztás és a veleszületett szívbetegségek összefüggésének alapvető mechanizmusai még bizonytalanok, ami miatt további kutatások indokoltak. Továbbá azt sem tagadják, hogy összehasonlító elemzésük nem teljeskörű, például nem meghatározottak az italok pontos mennyiségei és az alkoholfajták sem.
E nagyfokú szigoron a brit tudósok már némiképp lazítanak, a teljes lemondás helyett inkább mértéktartásra sarkallnak. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológia professzora azt tanácsolja, hogy mivel három hónap szükséges a spermák kifejlődéséhez, a leendő apukák legalább ennyi idővel a tervezett fogantatás előtt már bánjanak óvatosan az itallal.

Az alkohol szülte fejlődési rendellenességek

Az alkohol ismert teratogén, vagyis magzatot károsító szer, amely összefüggésben áll a magzati alkohol spektrumzavarral is. Az alkohol ronthat a spermiumban lévő DNS-en, mely negatívan befolyásolhatja a magzati fejlődést, így a megtermékenyítés előtti nagy tivornyák oly mértékben roncsolhatják a spermiumok génállományát, hogy az fejlődésbeli abnormalitásokat okozhat az embriónál. A veleszületett szívbetegségek a leggyakoribb születési rendellenességek, évente körülbelül 1,35 millió csecsemőt érintenek világszerte. Ezek a körülmények felnőttkorban is növelik a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét, még egy esetleges műtéti beavatkozást követően is.

Sok kérdés, kevés válasz

A babavárás egyértelműen nehéz projekt, melyet nem tesz könnyebbé a betartandó szabályok, intelmek, kérdések, előírások és félelmek útvesztője. Sőt. Azonban a jó hír, hogy van kiút, ami a felelős gondolkodás és a tudatos döntéshozás köveivel van kirakva. A gyermekáldás előtti hónapok, sőt már a babaprojekt megelőző időszakban is megannyi lehetőséget adódik a mérlegelésre. Különösen igaz ez az alkoholfogyasztás témakörére, melyben a leendő szülők közös átgondolás, informálódása, a szakemberekkel való konzultáción túl a mértéktartás tud a legnagyobb biztonságot adni.