FÉLSZÁRAZ ÉS SZÁRAZ KARÁCSONY- HOGYAN ÉLVEZZÜK AZ ÜNNEPEKET MIKÖZBEN TARTJUK A CÉLJAINKAT

Házi sütemény illat a levegőben, gondosan becsomagolt ajándék a hónod alatt, végigsétálsz a bokrokkal szegélyezett ösvényen a szüleid bejárati ajtajáig, és a hidegben mégis a régi kellemes érzés jár át: megérkeztek újra az ünnepek! Ám azok számára, akik megváltoztatták alkoholfogyasztási szokásaikat – akár kevesebbet isznak, akár egyáltalán nem – a november végétől januárig tartó ünnepi időszak a sok-sok „kötelező” megjelenésével igencsak embert próbáló lehet. A jó hír az, hogy egy megfelelő tervvel és egy kis odafigyeléssel így is örömünket lelhetjük az ünnepi szezonban.

Cikkünkből megtudhatod, hogy miért fontos az alkoholproblémákkal küzdőknek előre felkészülni az év végére és az ünnepekre, illetve elismert orvosszakértők gyakorlati tippjeivel igyekszünk mi is hozzájárulni ahhoz, hogy most is nyugodt, vidám, és mindemellett tudatos következő néhány hete legyen mindenkinek.

Hagyományok hálójában

Stephen Holt, a Yale Medicine docense a közelmúltban javuló nemzetközi tendenciát figyelt meg a mértéktelen alkoholfogyasztás terén. Tapasztalatai alapján az ivászat visszaszorult, és előtérbe került az egészségesebb életmód. A szakember úgy gondolja, hogy ez a világjárvány miatt bekövetkezett túlzott alkoholfogyasztásra adott válasz. Az ünnepi szezon azonban sokaknak megnehezítheti, hogy továbbra is kitartsanak a felelős alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó céljaik mellett. Ebben az időszakban rengeteg hagyomány és szokás fő motívuma az alkohol. Karácsonykor a forraltborral vagy tojáslikőrrel koccintás, az újévi tószt pedig pezsgő kísérettel zajlik általában. Vagy csak, ha szimplán az alkohollal átitatott temérdek baráti, családi és céges rendezvényeket vesszük, sokszor hónapok alatt nem fogyasztunk olyan mennyiségű szeszt, mint ezeken a mulatságokon. És mi a helyzet a karácsony előtti eszeveszett rohanással?

Stresszen függve

A megszokás és a hagyományok mellet, az elismert amerikai szakember, Dr. George Koob (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism igazgatója) az ünnepi rohamivás kapcsán a következőt tapasztalja:

„Az ünnepi időszakot övező stressz gyakran túlzott alkoholfogyasztásra késztetheti az embereket. Tudniillik a stressz általában a fő inger a visszaeséshez minden függőségben.”

És miért az alkohol a leggyakrabban választott megküzdési mechanizmus ebben a szezonban? Azért, mert sokan ettől várják a negatív érzések tompulását. Ugyanakkor ez nagyon gyorsan, egy nagyon csúszós tereppé válhat és idővel egyre több alkoholra lehet szükség, mert gyorsan ún. akut tolerancia is kialakulhat az alkohollal szemben.

Veszélyes terepen

A szakértők szerint sokféleképpen lehet józannak és tudatosnak maradni az ünnepi szezonban, vagy akár egész évben. Ami biztos, hogy nincsen egy kifejezett recept vagy útmutató, ami mindenki számára beválik. Mindazonáltal van néhány alap jótanács, amit ilyenkor javasolnak a szakemberek:

a nulladik lépés, ami egyben a legfontosabb is, hogy érdemes beavatni egy szakembert is. A tanácsadás, a támogató csoportok, illetve a rehabilitációs programok vagy egy orvos tanácsai, mind segíthetnek az alkoholbetegségből való felépülésben.

Kulcsfontosságú továbbá, hogy előre meghatározzuk azokat a kockázatos szituációkat, amikor könnyen kísértésbe eshetünk. Ilyen „veszélyes” helyzet lehet például egy karácsonyi buli, vagy akár egy régi barát hazalátogatása, aki azonnal kocsmatúrára indulna. Sajnos gyakran előfordul az is, hogy egy családtagunk unszol szüntelenül, hogy igyunk vele. És van, akinek az egyedüllét okozhat kihívást,  a magányos ivászat pedig nagyon gyorsan elfajulhat. De mi mást tehetünk céljaink érdekében?

Útravaló tanácsaink

A legjobb módja annak, hogy rohamivás nélkül, vagy akár teljesen alkoholmentesen átvészeljük az ünnepeket, a tudatosság: készítsünk tervet és makacsul ragaszkodjunk hozzá. Ha például azt tervezzük, hogy elmegyünk egy rendezvényre, ahol alkoholt szolgálnak fel, keressünk valamilyen alkoholmentes alternatívát. A lehetőségek tárháza végtelen. Alkoholmentes sörök, „gyerekpezsgő”, alma fröccs vagy akár sima buborékos ásványvíz. És ne érezzük magunkat kínosan, nyugodtan töltsük ki ezeket az italokat is alkoholnak szánt poharakba (pl.: talpas poharakba). Így megmarad az „ünnepélyes” hangulat, de mégis tarthatjuk magunkat a tudatos tervünkhöz. Amennyiben a cél nem a teljes absztinencia, csak a mérsékelt alkoholfogyasztás, akkor mielőtt megérkezünk szabjuk meg magunknak, hogy maximum hány pohár alkoholos italt fogunk fogyasztani. Ilyenkor jobb kerülni a tömény italok fogyasztását is. Illetve ne csaljunk! Egy pohár nagyjából 2 decilitert jelent, nem pedig 5 decilitert… 😊

Egy másik működő stratégia, hogy az ünnepi partikra elviszünk egy megbízható, felelősségteljes barátot, aki ismeri és tiszteletben tartja a céljainkat. Aki végig mellettünk marad, és segít abban, hogy tudatosak maradhassunk végig.

Ne csüggedjünk, ha baklövést követnénk el

Abban az esetben se ostorozzuk magunkat, ha mégsem sikerült teljes mértékben tartani a tervünket. Ha nemrég vágtunk bele egy tudatosabb életmódba, akkor idő lehet, amíg az új szokásainkat, új határainkat kialakítjuk és megszokássá tesszük. Arra azonban fontos figyelni, hogy a kezdeti időszakban előforduló „elgyengülés” ne ismétlődjön meg rendszeresen a továbbiakban. Tűzzük ki a célunkat és köteleződjünk el mellette, hisz ezt magunkért tesszük!

Források:

https://www.everydayhealth.com/alcoholism/how-two-women-with-alcohol-use-disorder-get-through-the-holidays/

https://www.insider.com/how-to-avoid-drinking-holiday-season-2021-12