Hogyan élvezd felelősen a fesztiválszezont?

Ha nyár, akkor fesztiválszezon, kültéri programok… amihez a hőguta, napszúrás, másnaposság, részleges hallásvesztés, kempingbalesetek megnövekedő esélye is társulhat. Szerencsére ezek jó részét könnyű elkerülni – csak egy kis előkészület és/vagy helyszíni tudatosság kell hozzá. Ehhez hozunk ebben a cikkben praktikus tanácsokat, hogy a kellemetlenségeket elkerülve ki tudd maxolni az élményt.

Hidratálás

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a hidratálás fontosságát. Az emberi szervezet 50-80%-a víz, melyet szinten kell tartani az egészséges működéséhez. A nap folyamán különféle módokon veszítünk ebből a mennyiségből (izzadás, vizelet stb. formájában), ami főként a nyári melegben, egy fesztivál forgatagában pedig végképp megnövekedhet. Ha testünk nem jut elegendő folyadékhoz, eleinte enyhe tünetek jelentkeznek – mint a szomjúság, szédülés, fejfájás és fáradtság -, melyek fokozatosan válnak egyre kellemetlenebbé – gyors légzés, szívdobogás, székrekedés is kialakulhat.

Mire figyelj, hogy elkerüld a dehidratáltságot?

 • Igyál vizet rendszeresen a nap folyamán! A hétköznapokhoz képest egy fesztivál teljesen más ingerekkel, bioritmussal jár, másfajta jelenlétet kíván. Több időt tölthetsz a napon, a szabad levegőn, megnövekedhet a testmozgással töltött idő a helyszínek közötti séta és az akár több napig tartó táncolás miatt. Mindezek pedig fokozott hőleadást jelentenek izzadság formájában. Legyen nálad mindig egy kis flakon víz, amit tölts újra rendszeresen. Mérd fel a helyszín bejárásakor, hogy hol van víz újratöltési lehetőség, keresd a vízcsapokat.
 • Más alternatívák helyett mindig előbb a vizet válaszd! Ez a hidratáltságon felül az erőnlétednek is jót fog tenni, így kiegyensúlyozottabban és tovább bírod majd a bulizást is. Bármilyen ital kirendelésekor kérj és fogyassz egy pohár sima vizet is.
 • Hallgass a tested jelzéseire: bár rengeteg új és színes inger ér egy fesztiválon, ne felejts el figyelni a fiziológiai szükségleteidre. Amint fejfájást, szomjúságot, szédülést tapasztalsz, egyértelmű jele, hogy itt az ideje egy pohár víznek. Lazíts a szoros ruházaton, és keress árnyékos helyet, hogy kicsit pihenj.

Alkoholfogyasztás

Ahogy a hétköznapokban, a fesztiválokon is a mértékletesség legyen a fő irányelved az alkohol kapcsán.

 • Lassíts a tempón: szeszfogyasztás közben iktass be rendszeresen alkoholmentes italokat is. Egyszerűen kivitelezhető tudatossági lépés az is, ha lassabban iszogatod az alkoholos italod.
 • Javasolt dobozolt, palackozott italt vásárolni, amikor tehetjük, vagy olyan opciót választani, ahol te önthetsz magadnak, vagy végig látod, ahogy kibontják, csapolják, kiöntik számodra az italod. Az italokba kevert egyéb szerek miatt (drink spiking) nem árt az óvatosság.
 • A saját fogyasztásodon kívül egy fesztiválon is jó és felelős döntés, ha odafigyeltek egymásra a társaságon belül. Figyeld a túlfogyasztás jeleit a barátaidon is. Amint légzési nehézséget, zavartságot, a mozgáskoordináció romlását, szédülést vagy ájulást tapasztalsz valakin, azonnal hívj segítséget. Ilyenkor fontos a gyors cselekvés, hogy mihamarabb orvosi ellátásban részesülhessen, aki rosszul lett.

 

Napvédelem

Mindenképp készíts be napvédő terméket is a csomagodba, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy gondoskodj a hosszú távú komfortérzetedről.

 • Egy-két óránként érdemes újrakenni a naptejet, hiszen szabadtéren fokozottan ki vagy téve a nap UV-sugárzásának, árnyékban is.
 • Természetes anyagból készült, laza szabású és világos vagy fehér színű ruhadarabokat viselj, amik minél nagyobb testfelületet takarnak. Ezáltal nemcsak kevesebb kemikáliának kell kitenned a bőröd, de kisebb területen is éri a nap UV-sugárzása.
 • Vedd elő a kalapod és a napszemüveged – ezek a fesztiválkészleted egyik leghűségesebb és -hasznosabb elemei lesznek bőröd és szemeid védelmében.

Hallásvédelem

Nyilván a zenei élmény az egyik fő motiváció a fesztiválokon, viszont ezek az események kiemelkedően magas akusztikai terheléssel járnak. Az emberi hallás pedig ritka kincs – ha károsodik, nem tud meggyógyulni, ezért fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy egészségünket szem előtt tartva tudjuk élvezni az élőzenét. Egy koncert hangereje bőven a veszélyes skálába esik, főként szabadtéri rendezvényeken, ahol a kedvezőtlen akusztikát is próbálják ellensúlyozni a hangosításkor. Akár közelebb állsz a színpadhoz, akár távolabb vagy a hangszóróktól, az órákon át tartó hanghatások miatt fontos lehet beépíteni az alábbi javaslatokat:

 • Használj füldugót: akár egy olcsóbb fajta is lényegesen csökkentheti a halláskárosodás esélyét, amikor akár egy teljes napon át ki vagy téve az extrém magas decibeleknek.
 • Tarts rendszeresen szünetet: ajánlott óránként 10 percre elvonulni a fősodortól, hogy a füled megpihenhessen egy rövid időre egy csendesebb helyen.
 • Helyezkedj ügyesen: ha mindenképp közelről szeretnéd követni az eseményeket, a hallásod szempontjából a legideálisabb a két oldalsó hangszóró közé állni. Ennél viszont biztonságosabb opció, ha a tömeg hátsó felére állsz, jóval távolabb a hangtechnikától.
 • Több víz, kevesebb alkohol: a hidratáltság a hallásoddal is összefügg! Ha nem jutsz elegendő vízhez, az negatívan hat a belső fülben található folyadékra is, emiatt romlik a hallásod. Ugyanezt okozza a fokozott alkoholfogyasztás is.

Ételbiztonság

Akár kempingezel, vagy apartmanban főztök magatoknak a barátokkal, akár a fesztivál területén belül vesztek készételt, érdemes figyelni az étkezés higiéniai körülményeire, hogy elkerüld a kellemetlen tüneteket.

 • Tarts magadnál kézfertőtlenítőt, és használd minden alkalommal, mielőtt ételhez nyúlnál.
 • Ha hűtőtáskában tárolsz ételt, ügyelj rá, hogy minél ritkábban nyisd fel a fedelét, és számolj vele, hogy csak a jégakku csak pár óráig képes tartani a hideget. Az első nap után tervezz inkább nem romlandó, tartós ételekkel.
 • Tárold külön a nyers és a fogyasztásra kész alapanyagokat.
 • A romlandó ételeket dobd ki, ha több mint 4 órán át álltak 5 Celsius-foknál melegebb hőmérsékleten.

Elsősegély

Alapszabály az elsősegélydoboz kapcsán, hogy inkább készülj vele, és ha viszel magaddal, nagy eséllyel nem lesz rá szükség – míg ez fordítva is igaz. A legalapvetőbb kellékek már elegendőek a nyugodt tudathoz, hogy van hova nyúlnod kisebb baleset esetén: sebtapasz, sebfertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító, rovarirtó spray.

 

Amint látható, egyszerű lépések vezetnek a fesztiválbalesetek és kellemetlen tünetek elkerüléséhez, melyekkel érdemes előre készülni. A felhőtlen fesztiválozáshoz tedd meg, ami rajtad múlik – ne csak az előkészületek terén, hanem a helyszíni tudatosság és mértékletesség gyakorlásával.