Hányszor voltál úgy vele, hogy megittál egy fél pohárral a kedvenc sörödből és a maradékot beraktad a hűtőbe, aztán pár nappal később már a szemétben landolt? A legtöbb ember fejében ilyenkor megszólal a figyelmeztető hang: „ne pazarolj”! Összeszedtünk néhány tippet, hogyan használhatod fel a maradék alkoholt, így a tudatos alkoholfogyasztásért és a környezetedért is tehetsz.
Növény,- és kertgondozás:
- természetes trágyázás: A sör szénhidrátforrásként szolgál a talajban lévő mikrobák számára, ami táplálóan hat például a fűre.
- növénylocsolás: A sör magas víztartalma miatt akár különleges helyzetben öntözésre is felhasználható. De itt fontos a mértékletesség.
Tisztítás és fényezés:
- fa bútorok fényezése: Dörzsöljük át egy sörben áztatott szivaccsal a bútort és gyönyörű fényt kap tőle.
- szennyeződés tisztítása: A sör természetes savassága leoldja a szennyeződéseket, így még ékszer vagy különböző eszközök tisztítására is felhasználhatod. Tisztításkor áztasd be előbb a tisztítandó eszközt.
Szépség tippek:
- balzsam helyett: A maláta és a komló fehérje tartalma segít, hogy hajunk teltebb és dúsabb legyen. Készítsünk sörös pakolást, majd vigyük fel pár percre hajunkra, és egyszerűen öblítsük ki.
- arcpakolás és fürdőzés: A sört kis joghurttal összekeverve, olívaolajjal és tojásfehérjével használhatjuk arcunkra, vagy tisztán fürdővízbe öntve. A bőr PH értéke kiegyensúlyozott, felülete puha és selymes lesz tőle.
Gasztro élmény:
- Sörös pácban érlelve, sörben főzve, sörös bundában kisütve…. Számtalan recept és séf ajánlja, hogy dolgozzunk a sörrel, mert nemcsak, hogy puhítja a húsokat, de egyedi ízélményt is biztosít.
A tudatos alkoholfogyasztás mellett úgy is odafigyelhetünk magunkra, valamint környezetünkre, ha a sör természetes összetevőit kihasználva alkalmazzuk a háztartásban. Mielőtt kiöntenéd a maradékot, nézz körbe, biztos van, ami jobban örülne neki, mint a lefolyó!