Hogyan készül?

Malátagyártás

Ami a szőlő a bornak, az a gabona a sörnek. Az árpát a malátázás készíti elő a sörfőzéshez. Aratás után egy-két hónapos tárolást követően vízben áztatják, kicsíráztatják a kétsoros tavaszi árpát, ezt követően aszalással szárítják, majd csírátlanítják. Így oldhatóbbá válik az árpában lévő fehérje, és olyan enzimek keletkeznek, amelyek révén a keményítő cukorrá tud alakulni a sörfőzéskor. Az egyes malátatípusok (pilzeni, karamell-, festőmaláta, amelyek más-más technológiával készülnek) megválasztása és arányuk beállítása döntő fontosságú a sör végső ízére, testességére, színére és aromájára nézve.

Cefrézés

Speciálisan kezelt vizet adnak a megőrölt malátához és az ihatóságot kedvezően befolyásoló, különleges minőségű kukoricagrízhez. Az így képződött sűrű keverék a cefre, amelynek fokozatos melegítésével a keményítő cukorrá, a fehérjék oldható anyaggá alakulnak. A felhasznált anyagoktól (receptúra), a cefrézés idejétől és hőmérsékletétől függ a sör színe és testessége, továbbá meghatározható vele a lehetséges alkoholtartalom.

Szűrés

A cefre ezután szűrőkádakba kerül, ahol az édes sörlé elválik a törkölytől. Miután a színlé lefolyt, forró vizet permeteznek a törkölyre, hogy kinyerjék a még benne lévő extraktot. Ezt a műveletet régen “máslás”-nak nevezték.

Komlóforralás

Ezután felforralják az édes sörlét, miközben hozzáadják a sör fűszerét: a komlót. Típusa, mennyisége és adagolásának időzítése határozza meg a sör jellegzetes keserűségét és aromáját. Forralás után eltávolítják belőle a forralás következtében kicsapódott anyagokat (fehérjék), majd lehűtik.

Erjesztés, kondícionálás, szűrés

A lehűtött komlózott sörlébe speciális sörélesztő kerül. A Dreher Sörgyárak nagy figyelmet szentel az élő sörélesztő-kultúra minőségének megőrzésére, mert talán ez a leendő ital karakterének legmeghatározóbb eleme. Ez beindítja az erjedést, amely szabályozott hőmérsékleten zajlik. Ennek során a sörélesztő alkohollá és széndioxiddá alakítja a sörlé cukortartalmát. A leerjedt sörből (amit zöld sörnek vagy fickósörnek is hívnak) elveszik a leülepedett élesztőt, ezután a még hidegebb kondícionáló tartályokba kerül, ahol folytatódik az érlelés. Mikor már kialakultak és megfelelően összeértek a sörre jellemző ízek, megszűrik, majd a szénsavdús, tiszta italt tartályokba töltik.

Csomagolás

Mivel a sör frissen nyújtja a legteljesebb élvezetet, a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban csomagolják. Nagy kapacitású gépsorokon hordókba, üvegekbe, illetve dobozokba töltik az üdítő nedűt. A doboz- és hordótöltés előtt pasztőrizálják a sört, hogy minél tovább megőrizze minőségét. A palackos söröknél is elvégzik ezt a műveletet, de már akkor, amikor a sör az üvegbe került.