Királyi italok és uralkodó(i) hagyomány

– alkoholfogyasztási szokások a világ királyi udvaraiban –

Az uralkodók fényűző élete mindig is nagy kíváncsiságot váltott ki az emberekből – akár udvari intrikákról, akár olyan hétköznapi szokásokról van szó, mint az étel- és italfogyasztás. Cikkünkben sorra vesszük a történelem pár kiemelkedő alakjának italpreferenciáit Tutanhamontól korunk királyi családjaiig.

Bormámor időszámításunk előtt

A Kr.e. 1300-as évek ikonikus egyiptomi fáraója, Tutanhamon annyira kedvelte a vörösbort, hogy számos borosüveg is került mellé a sírjába. Az ezer évvel később uralkodó makedón király, Nagy Sándor pedig bizony nem csupán szerette, hanem túlzásba is vitte a bor iránti rajongását, olykor egészen végzetes következményeket eredményezve… Egy – mai fogalommal élve – rohamivással töltött estén felgyújtotta a perzsa Persepolis városát. 300 évvel később Kleopátra szépségápolási fürdő ceremóniáihoz a híres kecsketej mellett időnként bort is használt… és állítólag nem csak fürdőzni szeretett benne, hanem fogyasztani is szerette az italt.

A kora újkor királyi italai

Bár egyes historikus felosztások még épp a középkor végéhez sorolják VIII. Henriket, mások szerint a kora újkor kezdetére datálható az alacsony alkoholtartalmú sört (small ale) kedvelő angol király uralkodása. A pár évvel később őt a trónon követő I. Erzsébet szintén nem kedvelte az erős söröket, ezért királynői háztartása saját mézsör receptet fejlesztett ki, ami némileg átalakítva a mai napig fennmaradt. Párhuzamosan Franciaországban, a Napkirály udvarában virágzott a pezsgőkultusz – olyannyira, hogy XIV. Lajos majdnem kizárólag ezt fogyasztotta, ezzel konfliktust és versengést szítva a francia borvidékek körében, akik úgy érezték, túlzott előnyt élvez a Champagne régió. Eközben az orosz birodalomban nagy mulatozó hírében álló I. Péter cár egy angliai látogatása alkalmával találta meg későbbi kedvenc italát, a borssal fűszerezett brandy-t.

Akiknél a fogyasztás fókusza egész más irányt vett – alkoholmentes uralkodói frissítők

A 17-18. században két olyan uralkodói fenség is volt, akiknek alkoholmentes volt kedvenc nedűjük. Míg egyikük nevéhez egy különlegesség fűződik, másikuk kedvence a köznép körében is gyorsan elterjedt: Braganzai Katalin portugál hercegnő, később angol királynő volt az, aki meghonosította az angolok körében a ma már egyértelműen hozzájuk kötődő teázási kultúrát. Katalin előtt a britek pusztán gyógyszerként tekintettek az italra, ám hamar elkezdtek példát venni a királynő rendszeres napi teafogyasztásáról. Ezzel szemben Marie Antoinette fényűzésének fontos eleme volt saját királynői csokoládékészítő mestere, aki személyre szabottan neki készítette kedvenc forró csokoládéját.

Mi került a modern kori királyi poharakba?

Úgy tartják, Nagy Katalin minden szempontból az egyik legjelentősebb orosz uralkodó volt. Ez az italfogyasztása terén is érvényes kijelentés, hiszen az Angliából exportált imperial stout sörfajtából – ahogy hangoztatta – képes volt annyit inni, mint „bármelyik angol férfi”. Ezzel szemben Napoleon a bort részesítette előnyben: egy tőle eredeztethető mondás szerint „semmitől sem tűnik annyira rózsásnak a jövő, mint ha egy pohár Chambertin-on keresztül szemléljük”. A brit Viktória királynő a skót single malt whisky rajongójaként sajátos italkombinációkat talált ki: kedvenc keverékében a Scotch-ot bordeaux-i vörösborral vegyítette, de előfordult, hogy szódát vagy teát kevert hozzá. VII. Eduárd királynak is saját itala volt, neki viszont egészségügyi célzattal készítették orvosai, hogy a nyirkos levegőtől védje szervezetét. A mixtúrát – ami brandy-ből, gyömbérből és mézből állt – évekig gyárttatta a királyi család, mígnem nyilvánosan is bevezették a köznép számára.

Jelenünk királyi nedűi

A japán királyi család gondosan válogatott szaké-beszállítóktól szerzi be tradicionális italát, az egyik márka saját szakét fejlesztett ki az uralkodók számára. Liechtensteinben valódi sörrajongó a királyi család: hagyományuk szerint évente szerveznek egy ünnepséget a vaduzi kastélyban, ahol sörrel és falatkákkal vendégelik meg az ország népét. A brit királyi dinasztia tagjai körében nagy népszerűségnek örvend a whisky – Margit hercegnő tisztán, kevés vízzel fogyasztotta, Károly kedvenc márkájának pedig királyi garancialevelet is ítéltek 1994-ben. Felesége, Kamilla valódi borrajongó, ami nem csoda, hiszen egyrészt édesapja borászati területen dolgozott, illetve a királyné a brit borvidék társaság elnöke. Az Egyesült Királyság központjának tartott Buckingham palotáról az a hír járja, hogy borospincéjében több mint 2 millió brit font értékben sorakoznak italkülönlegességek.

 

Alkoholos vagy sem, szerencsére a királyi méltóságok is többségben a rangjukhoz illő fogyasztási szokásokat követnek: felelősen, azaz alkalmanként és mértékkel fogyasztanak jó minőségű italokat.

 

Források:

https://www.belfasttelegraph.co.uk/life/food-drink/what-are-the-royal-familys-favourite-drinks-tips-on-having-a-fitting-platinum-jubilee-tipple-41695543.html

https://www.thespiritsbusiness.com/2017/10/top-10-royal-family-drinks/

https://www.businessinsider.com/what-10-royals-favorite-drinks-are-2015-8#catherine-the-great-imperial-russian-stout-7

https://www.starsinsider.com/lifestyle/439981/the-favorite-drinks-of-royals-throughout-history

https://www.ranker.com/list/favorite-drinks-of-historical-royals/setareh-janda

https://italneked.hu/single-malt-whisky