Kockázati tényezők

A nők szervezete másképp reagál az alkoholra, mint a férfiaké.

Az alkoholfogyasztás kockázatai és pozitívumai ugyanúgy érvényesek a nőkre, mint a férfiakra. Azonban a legtöbb nőnél az alkohol hatása gyorsabban jelentkezik, mint a férfiaknál, mert a szervezetük másként reagál rá.

Testfelépítés

Mivel a női test különbözik a férfitesttől, a két nem között különbség mutatkozik az alkohol vérben való felszívódásának mértékében, vagyis a véralkoholszint alakulásában is. Ezt a következő tényezők befolyásolják:

  • Egy átlagos női testben 10%-kal több zsírsejt található, mint egy átlagos férfiéban. A testzsír csak kis mértékben tartalmaz vizet, és az alkohol a test szöveteiben lévő vízben szívódik fel, mielőtt eléri a véráramot.
  • A női testben kevesebb enzim termelődik, mely az alkoholt a gyomorban lebontja.
  • Kisebb termetüknél fogva a nők testében kevesebb vér kering, így az alkohol, amikor eléri a véráramot, kevesebb vérben oszlik el.

Nem lehetséges pontosan megbecsülni, hogy egy személy hogyan fog reagálni az alkoholra, mert minden egyes ember és minden egyes helyzet különbözik (pl. magasság, súly, étkezés ideje és a bevitt ételmennyiség, genetikai adottságok, gyógyszerek, egészségi állapot alapján).
A nők számára ugyanaz az alkoholmennyiség nagyobb egészségügyi kockázatot jelent, mint a férfiaknak. E miatt általában alacsonyabb mennyiségben határozzák meg a mértékletes alkoholfogyasztás javasolt mennyiségi mutatóit nőkre, mint férfiakra. Épp ezért egy nőnek soha nem szabadna azzal próbálkoznia, hogy egy férfival vetekedjen az ivásban.

Terhesség

Várandós nőknek egyáltalán nem szabad alkoholt fogyasztaniuk, vagy kizárólag az orvosukkal való konzultáció alapján megjelölt mennyiséget. Jelenleg nincs konszenzus arra vonatkozóan, hogy mennyi alkohol fogyasztása biztonságos egy várandós nő számára a magzat veszélyeztetése nélkül.
Tudj meg többet a terhesség alatti alkoholfogyasztás hatásáról!

Mellrák

A mellrák kialakulásának kockázata összefüggésben áll az alkoholfogyasztással, és a nők nagyobb mértékben ki vannak téve a mellrák veszélyének, mint a férfiak.
Egyes tanulmányok szerint az alkoholfogyasztás okozhat mellrákot, s a kialakulás kockázata az elfogyasztott mennyiséggel arányosan nő.
Különösen veszélyeztetettek a posztmenopauza korban lévő hölgyek, illetve akiknek a családjában korábban előfordult már emlőrákos megbetegedés.* (Forrás: Alcohol: A Women’s Health Issue (U.S. NIAAA))
Azon hölgyek számára, akik több mint öt éven át tartó hormonkezelésen estek át, az alkoholfogyasztás a mellrák kialakulására nézve magasabb kockázati tényezőt jelent.
Bővebben a daganatos megbetegedések és az alkohol kapcsolatáról.

Gyógyszer

Az alkoholt és a gyógyszereket veszélyes lehet keverni – akár receptre felírt, akár vény nélkül kiváltható orvosságról van szó. Bizonyos gyógyszereket semmiképp nem szabad alkohollal együtt fogyasztani, másoknál kellő elővigyázatosság ajánlott. Mindig egyeztessünk orvosunkkal, hogy egy adott gyógyszer szedése alatt szabad-e alkoholt fogyasztani.