Magzati Alkohol Szindróma

A Foetal Alcohol Syndrome (FAS), magyarul magzati alkohol szindróma egy születési rendellenesség, ami a terhesség alatti alkoholfogyasztás révén alakulhat ki.

Nyomós tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a terhesség alatti súlyos alkoholfogyasztás nagy valószínűséggel okozhat életfogytig tartó maradandó károsodást a gyermekben. Amikor egy várandós nő iszik, az alkohol a véráramon keresztül, a méhlepényen át bejut a magzat vérébe. Ez befolyásolhatja a magzat fejlődését és magzati alkoholos spektrumzavart okozhat (Foetal Alcohol Spectrum Disorder – FASD). A FASD számos rendellenesség okozója, köztük a FAS-é is.

A FAS egy genetikai és veleszületett rendellenességek tünet együttese, ami olyan gyerekeknél volt észlelhető, ahol az édesanya alkoholt fogyasztott vagy függő volt a terhesség során. Az anomáliák közé tartozik a pre- és posztnatális növekedés hiánya, megkülönböztető arcvonások, és a központi idegrendszer működési zavara.

A FAS becsült előfordulási aránya 0.5 és 3 közt van 1000 születésenként. Összességében elmondható, hogy az alacsony társadalmi-gazdasági státuszú és marginalizálódott lakosság körében nagyobb arányban számoltak be a FAS előfordulásáról.

Nem minden alkoholt fogyasztó vagy alkoholfüggő nő ad életet FAS-al fertőzött gyermeknek. A veleszületett rendellenességeknek számos más okai is lehetnek, mint például az étrend, idősebb kor, dohányzás és tiltott szerhasználat.

A FAS-on kívül a terhesség alatti alkoholfogyasztásnak más következményei is lehetnek, mint a szív és vese elégtelenség, látásromlás, nyúlajak és egyéb agyi és központi idegrendszeri rendellenességek.

Tudjon meg többet a terhesség alatti alkoholfogyasztásról