Mennyi a mérték?

Azt mindenki tudja, hogy autóvezetés előtt nem fogyaszthatunk alkoholt a Magyarországon 2008 óta érvényben lévő zéró tolerancia elve miatt. De vajon általánosságban milyen mennyiségi kereteket javasolt betartani az alkoholfogyasztás terén?

Egyéni mértékek
A részegség és „becsípettség” érzése szubjektív észlelés, mindenki mást érezhet „túl soknak” avagy „kevésnek”. A részegség mértékét az aktuális véralkohol szint határozza meg, ennek kiszámításához már számos weboldal, vagy alkalmazás nyújt segítséget. A véralkohol szint skálája szerint 1 ezreléknél még csak az akadozó beszéd a jellemző, 3,5-4 ezreléknél viszont már halál közeli állapot merülhet fel.
A véralkohol szint kalkulátorok mellett léteznek különböző kutatási eredményeken alapuló nemzetközi iránymutatások is arra vonatkozóan, hogy férfiak, illetve nők esetében átlagosan milyen alkoholfogyasztási mennyiségi korlátot ajánlott betartani. Azonban azt, hogy kire, milyen rövid vagy hosszútávú hatással lehet adott mennyiségű alkohol elfogyasztása, az egyéni testi és lelki sajátosságok nagyon nagy mértékben befolyásolhatják.

Észbontás helyett lebontás
A még mértékletesnek mondott és irányadó mennyiség kapcsán érdemes arról is szót ejteni, milyen gyorsan képes az emberi szervezet a bevitt alkoholt lebontani. Egy egészséges szervezet 10 kg-onként és óránként körülbelül 1g tiszta alkoholt tud lebontani. Átszámítva ez egy 80 kg súlyú ember esetén óránként 8 g-ot jelent. Egy korsó 4%-os alkoholtartalmú italban 20 grammnyi alkohol van, ebből gyors fejszámolással levezethető, hogy azt 2,5 óra alatt bontja le az átlagos és egészséges szervezet. Természetesen mindezt tovább bonyolítják olyan tényezők, mint az életkor, a nem, az anyagcsere, esetleges betegségek és az is, hogy az adott illető mennyi ételt és mennyi folyadékot fogyasztott előtte, nem beszélve az adott alkohol típusáról és erősségéről, valamint az esetleg szedett gyógyszerekről is.

Binge drinking, azaz rohamivás
Gyors tempóban, rövid idő alatt történő nagy mennyiségű alkohol elfogyasztása, kifejezetten a bódult állapot gyors elérése érdekében – ezt jelenti az utóbbi időben sajnos egyre terjedő jelenség, a binge drinking. Ez olyan léptékű túlzott alkoholfogyasztást jelent, amely az ember véralkohol koncentrációját legalább 0,08 gramm százalékra növeli. Ez általában akkor fordul elő, amikor rövid időn, például 2 órán belül a férfiak legalább 5, a nők pedig 4 vagy annál több magas alkoholtartalmú italt fogyasztanak.
Sajnos az egyszeri gyors lerészegedés mellett egyre több helyen jelenik meg a nemcsak egyszeri, hanem napokban mérhető „vedelés” divatja is.

Kulturális különbségek
Vannak olyan kultúrák, ahol akár a gyengébb, akár a töményebb alkohol fogyasztása is jóval elfogadottabb, mint máshol. Egyes országok ebben egészen extrém magasságokba (vagy éppen mélységekbe) emelkednek: Oroszországban például a sör egészen 2011-ig hivatalosan élelmiszernek számított, azaz éppúgy lehetett egy egyszerű menzán venni, mint egy üdítőitalt. A mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítését bizony nem segítette, hogy egy egyszerű büfében is bárki benyakalhatta kedvenc „üdítőjét”. A szabályt nem is olyan régen, csak 10 éve változtatták meg. Ezzel együtt több, a mértékletes fogyasztást propagáló szabályt is hoztak és társadalmi célú kampányokat is indítottak az országban.

Nem csak a másnap büntet
Függetlenül attól, hogy egy-egy alkoholos termék besorolása milyen, abban a legtöbb ország egyetért, hogy alkohol 18 éven aluliaknak nem árusítható és nem is reklámozható, valamint, hogy alkoholos befolyásoltság esetén járművet vezetni tilos – emellett az ittasság mértékének függvényében kisebb vagy nagyobb, de mindenképpen elrettentő büntetés jár érte.
A büntethetőség határa (hogy mekkora véralkohol szint után kapcsolnak le valakit a rendőrök) világszerte eltér kisebb mértékben, Magyarországon és jó pár szomszédos országban 0,00 %, azaz zéró tolerancia van érvényben. Erre a toleranciát nem tűrő szabályra szükség is van, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2020-ban a közúti balesetek 10 %-a ittas vezetés miatt következett be. Érdekes adat, hogy a teljes esetszámból (1 361 db) éves szinten a balesetek 3 %-át ittas gyalogosok okozzák.

Érdemes a számokkal és alkoholfogyasztás hátterében húzódó jelenségekkel tisztában lenni, a mindennapi gyakorlatban pedig a mértékletes alternatívát választani. Ha mélyebben is tesztelnéd magad, hogy mennyit tudsz a különböző alkoholfogyasztással kapcsolatos fogalmakról, kattints ide: https://alkohol.info.hu/study/

Források:
https://www.niaaa.nih.gov/alcohol-health/overview-alcohol-consumption/moderate-binge-drinking
https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/5380/reszegseg-fokozatai
https://alkohol.info.hu/study/
https://telex.hu/eszkombajn/2021/08/17/oroszorszag-sor-szabalyozas-dimitrij-medvegyev
https://www.facebook.com/esszeliszom/posts/3278081808868802
https://www.facebook.com/esszeliszom/photos/a.180844795259201/1325845067425829/
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_ods005.html