A mindful drinking, avagy a „tudatos ivás” valójában annak a gyakorlata, hogy ha már alkoholt fogyasztunk, akkor legyünk tisztában azzal, miért és mennyit iszunk, valamint ez milyen hatást gyakorol a szervezetünkre és a mentális állapotunkra.
Egyre többen foglalkozunk a testi és lelki egészségünk megőrzésével, sőt annak javításával is, amibe beletartozik a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és mentális kiegyensúlyozottság. Az ezekre való odafigyelés nagyfokú tudatosságot kíván, amely végsősoron kihat az egész életfelfogásunkra. Ebben az új életmódban kap helyet a tudatos alkoholfogyasztás is, mert a túlzott alkoholfogyasztás számos káros – egészégügyi, szociális és pénzügyi – hatással bírhat, amelyet egyre többen szeretnének tudatosan elkerülni. A WHO felmérése szerint az elmúlt két évtizedben több mint 10 százalékkal csökkent az alkalomszerű intenzív alkoholfogyasztás a 25 év alatti európaiak körében. A fiatalok ugyanis egészségtudatosság miatt egyre többször mondanak nemet a gyakori és meggondolatlan alkoholfogyasztásra.
A tudatos alkoholfogyasztás felfogásában a fókusz nem a teljes elhagyáson, így a szigorú tiltással járó trendek, pl. a száraz hónapok betartásán, hanem a „figyelmes iváson” van. A mindful drinking a tudatosságról, a döntéseinkben való jelenlétről, valamint egy jó adag önismeretről szól, tehát arról, hogyan legyünk tisztában a saját határainkkal.
Számos előnnyel bír, ha tudatosítjuk magunkban, hogy milyen következményekkel jár egy adott ital elfogyasztása. A tudatos alkoholfogyasztók jellemzően mértéktartóbbak és kevesebbszer isznak, ezzel több energiát tudnak fordítani a testmozgásra, javul az alvásminőségük és immunrendszerük, valamint önbizalmat ad számukra a döntéseik kézbentartása. A tudatos alkoholfogyasztás, olyan új kapukat nyithat meg előttünk, ami a mentális jóllétünkre is pozitív hatással lehet, hiszen vannak, akiknek egyfajta megküzdési stratégia része az alkohol, ennek tudatosítása pedig segíthet túllépni a szorongáson.
Hogyan gyakoroljuk a tudatos alkoholfogyasztást, íme pár PRO TIPP:
1: Álljunk meg, és értékeljük a pillanatot, gondoljunk bele, hogy valóban ezt akarjuk-e?
Az önvizsgálatnak fontos része az őszinteség, amiben azt válaszoljuk meg, hogy tényleg szükségünk van-e az adott italra? Milyen érzés társul az elfogyasztásához? Tényleg jobban fogjuk érezni magunkat tőle? Hogyan hat a fizikai és a mentális egészségünkre és a társas kapcsolatainkra? Nincs rossz válasz, a lényeg a tudatosság, aminek a kialakítása, nem megy egyik pillanatról a másikra. Fontos, hogy ne ostorozzuk magunkat, ha alkoholt fogyasztunk, mert már az is siker, ha a fentieket végig gondoltuk. Idővel a tudatosság beépül a gyakorlatba is.
2: Tervezzünk előre
Ha tudjuk, hogy olyan eseményen veszünk majd részt, amelynek része lehet az alkoholfogyasztás, akkor hozzunk döntést előre, hogy mit és mennyit fogunk inni.
3: A szigorú szabályok visszaüthetnek
Ha szélsőséges korlátozásokat állítunk fel önmagunk elé, akkor az agyunk fellázadhat ellene, és többet akarhat majd. Ezért a rugalmasság jobban támogatja a tudatosságot, mint a tiltás.
4: Azt rendeld, amit szeretnél
Sokszor esünk abba a hibába, hogy a társadalmi normák vagy közösségi nyomás hatására nem mi döntünk arról, hogy mit és mennyit iszunk. A döntés minden esetben a miénk, sőt akár mások is követhetik a jó példánkat.
5: Készülj fel egy válasszal
Mindig lesz olyan (akár barát, akár családtag), aki nem értékeli a tudatos alkoholfogyasztást, ezért kellemetlenül viselkedik. Az ilyen helyzetekre próbáljunk felkészülni egy udvarias visszautasítással. Nem azért, mert bárkinek is magyarázattal tartozunk, hanem azért, mert ettől magabiztosabbnak és tudatosabbnak fogod érezni magunkat.
6: Élvezd ki a pillanatot
A szakértők szerint fontos, hogy szeressük, amit iszunk. Ha nem szeretjük, nem ízlik, akkor inkább ne igyunk. Az ital is gasztronómia, ízek, színek és textúrák keverednek benne, és az élvezetében legalább akkora jelentőséggel bír a szervírozás, mint az előbbiek. Adjuk meg az időt az italnak, ha pedig nem méltó a fogyasztásra, akkor ne igyuk meg.