Mióta iszunk alkoholt? Az alkohol fejlődéstörténete dióhéjban

Sokszor mondják, hogy az alkohol, amelyet már a paleolit korban is ismertek, egyidős az emberiséggel. A neolit korból már egyértelmű bizonyítékokat találtak, hogy őseink sört és bort is fogyasztottak, sőt az ókori egyiptomiak bele is vésették törvényükbe a sörkészítés szabályait. A nedűt akkor mézzel és gyümölcsökkel fogyasztották. Európában az alkoholkultúra az ókorban a gabonatermesztő germánokkal és a sörrel kezdődött. A középkori kolostorokban aztán később megjelent a szőlőművelés és borászat is. A XVII. századi Angliában már törvényt hoztak, hogy ösztönözzék a gabonaszesz lepárlást, majd 50 évvel később megszületett az égetett szesz. Ezzel egyidőben létrejött a Gin Törvény, mely megkülönböztette a szegények és jómódúak jogait, az előzőeknek egyenesen elérhetetlenné téve az égetett szeszek fogyasztását. A világ első lepárló üzeme Hollandiában jött létre 1575-ben.

Az első mértéktelen alkoholfogyasztásról szóló tanulmány 1785-ból származik, mely bemutatja annak számtalan negatív hatását és kitér az ebből fakadó halálozások számára is. 1826-ban Amerikában létrejön egy szervezet, amely a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságát hirdeti és számtalan követője jelenik meg világszerte. 1882-ben a világon elsőként az USA-ban a közoktatásban a tanterv részévé teszik a mértékletességre nevelést. 1919-től lép életbe Amerikában a szesztilalom, melyet 14 évvel később megszüntetnek, ugyanis a túlzott szankció pont az ellenkezőjét váltotta ki az eredeti gondolatnak: megjelentek a házi italfőzdék, a szeszcsempészet és szervezett bűnözés.

Magyarországon még a rómaiak rakták le a szőlőművelés alapjait, és a középkori gazdaság fő terméke a bor volt, az iszákosság pedig eleinte inkább az urak, katonák, nemesek közt volt jellemző. A szeszes italok fogyasztása a XIX. században kezdett erőteljesen növekedni, részben a burgonya hazai elterjedésének és az ebből készült szesztermékek felhalmozódásának következtében. Az alkoholizmus elleni konkrétabb fellépés az 1900-as évek elején megalakuló Alkoholellenes Munkás Egyesülettel jelent meg. A törekvés később magasabb szintre lépett és az állam célul tűzte ki, hogy az egész társadalmat bevonják az alkoholizmus elleni küzdelembe. Ennek hatására egyre több egyéni kezdeményezés indult el.

Forrás:
https://barkultura.blog.hu/2016/05/10/az_alkohol_mint_tortenelem_tetel
http://www.alkoholteszt.hu/fejezetek-az-alkohol-tortenetebol/