Mit mondjunk a gyereknek?

A szülők gyakorolhatják a legnagyobb befolyást arra, hogy a tinédzserkorú gyerekük iszik-e alkoholt.

Tanulmányok szerint a szülők szerepe a döntő abban, hogy a fiatalkorú gyermekük kipróbálja-e az alkoholt. Ezért nagyon fontos, hogy gyermekünk tudja, mi az álláspontunk: a 18 év alattiak alkoholfogyasztása nem elfogadható!

Beszélgessünk, figyeljünk oda rá

Az erős, harmonikus szülő-gyerek kapcsolat alapja a nyílt, kétirányú kommunikáció. Minőségi kapcsolatot alakíthatunk ki gyermekünkkel, ha naponta beszélgetünk vele (és meg is hallgatjuk!) az iskoláról, a barátairól, az érdeklődési köréről, az álmairól. A rendszeres beszélgetések megkönnyítik, hogy komolyabb témákról is beszélgethessünk, amilyen például az alkoholfogyasztás.

Használjuk ki az olyan alkalmakat, mint a közös autózás, vásárlás, vacsora vagy tévénézés. Mindig beszéljünk őszintén. A gyerek korához, érettségéhez illő magyarázatokat adjunk, ezek a gyermek korának előrehaladtával és függetlenné válásával bővíthetők, finomíthatók.

Mindig kérjük ki gyermekünk véleményét is az alkoholfogyasztással kapcsolatban, és ügyeljünk rá, hogy minden esetleges tévhitet tényekkel oszlassunk el.

Növeljük az önbizalmát szerepjátékkal

Néhány tipp:

  • Mit teszel, ha a barátaid inni kezdenek egy buliban?
  • Mit válaszolsz, ha valaki alkohollal kínál?
  • Mit teszel, ha egy barátodról, aki felajánlja, hogy kocsival hazavisz, tudod, hogy alkoholt ivott?
  • Mit teszel, ha egy barátod, aki alkoholt ivott rosszul lesz, vagy elájul?

Beszéljük végig a lehetséges válaszokat, reakciókat, és igyekezzünk megállapodni, melyik felel meg leginkább a család értékrendjének. Ez a gyakorlat segíthet gyermekünknek szembeszállni a csoportnyomással, és jól reagálni a potenciális veszélyeket rejtő helyzetekben.

Állítsunk szabályokat és tisztázzuk a következményeket

Szülőként szabályokat kell állítanunk gyermekünk számára, s meg kell értetnünk vele, hogy milyen következményekkel jár a fiatalkorúak alkoholfogyasztása. Fontos, hogy gyermekünk tudja, a szabályokat és a megszegésükért járó büntetéseket azért alakítottuk ki, mert törődünk vele. Éreztessük azt is, hogy ha betartja a szabályokat, azzal kiváltságokhoz juthat, mert tudni fogjuk, hogy bízhatunk benne.

Fontos a törvény ismerete

A fiatalokra vonatkozó szabályok nem kizárólag a családra vonatkoznak. Gondoskodjunk róla, hogy mi és gyermekeink egyaránt ismerjük meg a 18 év alattiak alkoholfogyasztására vonatkozó törvényeket.

Vonódjunk be

Legyünk aktív részesei gyermekünk mindennapjainak. Ismerjük meg barátait, tudjunk róla, hol járnak, és mivel töltik szabad idejüket. Ismerkedjünk meg barátainak szüleivel is, és igyekezzünk velük is tisztázni, miként vélekedünk a fiatalkorúak alkoholfogyasztásáról.

Mutassunk jó példát

Ha mi magunk is felelősen fogyasztunk alkoholt, és betartjuk az alkohollal kapcsolatos törvényeket és etikai normákat, azzal fontos családi értékeket teremtünk, és követendő példát biztosítunk gyermekünk számára.