Mi tekinthető mértékletes alkoholfogyasztásnak?

A “mértékletes alkoholfogyasztás” fogalmára nincs egyértelmű definíció. Egyesek úgy határozzák meg, hogy ez olyan mértékű alkoholfogyasztás, mely nem okoz problémát sem az alkoholt fogyasztó személy, sem a társadalom számára. Mások úgy vélik, hogy ez az alkoholfogyasztásnak az a mértéke, mely az alkoholfogyasztás pozitívumait maximálisan kiaknázza anélkül, hogy lényegesen növelné a kockázatát.

Hogy közelebb kerüljünk a kérdés megválaszolásához, tekintsünk át néhány általános alapelvet, és vizsgáljuk meg, hogy azok mennyire illeszkednek adott élethelyzeteinkhez.

Figyelembe kell vennünk, hogy minden ember másként reagál az alkoholra. Az is eltérő lehet, hogy mit értünk “egy ital” alatt, illetve a helyi szokások és kultúrák között is számos különbség lehet – amit egy országban mértékletes alkoholfogyasztásnak tekintenek, azt lehet, hogy egy másikban már nem.

Valójában a mértékletes alkoholfogyasztás mindenki számára egyedi paramétereket jelent, nemünk, egészségi állapotunk, életkorunk, életviteli sajátosságaink és az, hogy milyen gyógyszereket szedünk, mind-mind befolyásolják az alkohol szervezetünkre gyakorolt hatásait.

Talán a legjobban úgy ismerhetjük meg egyéni korlátainkat, ha konzultálunk orvosunkkal, és számításba véve az alkohol pozitív és negatív hatásait, az ő segítségével állapítjuk meg, hogy mennyi a számunkra ideális mennyiség – ha egyáltalán van ilyen.