Szépségtippek

Az alkohol és a szépség közötti összefüggést számos legenda és kérdés övezi. Vajon az alkohol hizlal? Tönkreteszi a bőrt? Ha sörrel mossuk a hajat attól fényesebb lesz?

Vigyázzunk a vonalainkra

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás hozzájárulhat a hízáshoz, ahogy szinte minden étel és ital, amiből nagy mennyiséget fogyasztunk.
Ugyanakkor a kutatók nem találtak egyértelmű összefüggést az alkoholfogyasztás és a túlsúly között. A túlsúly elsődleges oka a túlzott fogyasztás és az emésztési zavarok, valamint a mozgásszegény életmód. Emellett a genetikai adottságok is fontos szerepet játszanak egy személy súlyának alakulásában.
Sok felnőtt felelős sörfogyasztóként élvezi a terméket, miközben megtartja eredeti súlyát. Az alkohol egy grammja kevesebb kalóriát tartalmaz, mint ugyanannyi zsír, ugyanakkor többet, mint 1 gramm szénhidrát vagy protein. A sör nem tartalmaz zsírt, viszonylag alacsony a szénhidrát és a nátrium tartalma.

A sör egészséges alapanyagokból készül, beleértve a malátázott árpát, a komlót, a gabonaféléket, az élesztőt és a vizet, így természetes antioxidánsok forrása, sok B vitamint, flavonoidot és ásványi anyagot (kálium és magnézium) tartalmaz, illetve oldott rostok forrása is.
Minél magasabb a sör alkoholtartalma, úgy nő a benne lévő kalóriamennyiség is. Egy átlagos pohár sör (3dl) kalóriatartalma 100 és 145 kalória között változik, a fajtától függően. Egy pohár Dreher Classicban például 126 kalóra van. Összehasonlításképp, ugyanennyi szőlőlé kb. 192 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi tej 204 kalóriát, és egy átlagos 0.33-as doboz szénsavas üdítő közel 150 kalóriát. A vízben és az ízesítetlen teában nincs kalória. Emellett az a kis zacskó chips, amit az italunk mellé elrágcsálunk, körülbelül 150-155 kalóriát tartalmaz. A sörök széles választéka elérhető, mindegyik más kalória- és szénhidráttartalommal.
Ismerd meg a Dreher Sörgyárak termékeinek tápértékmutatóit!

Annak ellenére, hogy több táplálkozástudománnyal foglalkozó könyvben is ez szerepel, a sör nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz malátacukrot, illetve bármely másfajta cukrot. A sörfőzési folyamat során a malátázott árpát főzik, és a folyamatból származó folyadék tartalmaz malátacukrot, ami a cukrok egy fajtája. Azonban a fermentációs folyamat során az élesztő feldolgozza a malátacukrot és alkohollá, illetve természetes szénsavvá alakítja.
Tudj meg többet a sörkészítésről!

Egyesek inkább nem esznek, amikor alkoholt isznak, hogy így ellensúlyozzák a kalória bevitelt. Azonban ez cseppet sem bölcs dolog. Az alkohol gyorsabban szívódik fel üres gyomorban, és ilyenkor a testben az alkoholszint gyorsabban megnő. Így a túlzott alkoholfogyasztással járó kockázatok már néhány ital után megjelenhetnek.
Minden ember genetikai felépítése egyedi, ahogy a táplálékozásunk is nagyban különbözik. Érdemes a háziorvosunk, egy táplálkozástudományi szakember, illetve egy sporttanácsadó segítségével egy olyan étrendet és edzésprogramot kialakítanunk, amely személyre szabott és megfelel az életmódunknak.

Az alkohol és a bőr

A bőrünkre több szempontból is hatással lehet az életmódunk és a környezetünk: az éghajlat, ahol élünk, hogy mennyit alszunk, a hűtő és fűtő rendszerek, az étrendünk nátrium tartalma, a szedett gyógyszereink, az általunk használt kozmetikai termékek, és hogy miként ápoljuk a bőrünket.
Annak érdekében, hogy elkerüljük a bőr kiszáradását – függetlenül attól, hogy milyen az étrendünk vagy milyen hatásoknak vagyunk kitéve – fontos, hogy sok vizet igyunk. Érdemes naponta sok folyadékot innunk és tovább növelni a vízadagot, ha száraz, meleg az idő.
Az alkohol vizelethajtó hatású, ami száríthatja a bőrt is, különösen mértéktelen fogyasztás esetén. Ha amúgy is száraz a bőrünk, korlátozzuk az alkoholfogyasztásunkat a gyengébb sörökre, és gondoskodjunk plusz folyadékbevitelről.
Ugyanakkor a sör sok B vitamint és sörélesztőt tartalmaz, melyek tápláló és tisztító hatásúak.
Tehát, ahogy az élet minden más területén, szépségápolási szempontból is a mértékletesség a kulcsszó.

A sör és a haj

Sajnos igen kevés bizonyíték van arra, hogy a haj sörrel való öblítése fényesebbé tenné a hajat. De ha van ezzel kapcsolatban saját tapasztalatod, feltétlenül oszd meg velünk!