Tudtad?

Milyen régóta fogyasztanak az emberek sört?

A sör egyidős a civilizációval. Kr. e. 4000-ben jegyezték fel az első bizonyítékokat Mezopotámiában, ahonnan többféle sörrecept is maradt ránk ebből a korszakból.

Sokan úgy tartják, ősi borivó nép a magyar, holott elődeink előbb ismerhették a sört, mint a bort. Évszázados vándorlásaik során ugyanis sokkal inkább termeszthették a néhány hónap alatt beérő gabonát, mint az évek alatt termőre forduló szőlőt. Mai stílusjegyeit az aranyló ital az 1700-as években nyerte el.

Milyen sörfajták vannak?

Az alsó erjesztésű söröknek több fajtája van, ilyen például a Pilzeni vagy a Bak. Vannak felső erjesztésű sörök, búzasörök (élesztős, szűrt, belga), az ale és az angol stout típusú sörök.

Miben különböznek egymástól az egyes sörfajták?

A különbségek sokkal inkább a tradíción alapulnak, mint a különböző fajtákban rejlő bármely tulajdonságon. A legfőbb különbség az ale-fajták és lager sörök között az alkalmazott változó erjesztési időtartamokból és hőmérsékletekből adódik. Eltérő a fajtájuk, a komlóadagolás foka, valamint a felhasznált maláta típusa, ezek a különbségek azonban igen önkényesek, és rengeteg a kivétel.
Az ale sörök általában rövid, meleg erjesztéseken mennek keresztül, és nem sokkal elkészültük után fogyasztásra szánják őket. A viszonylag meleg erjesztés eredményeként az alkohol és a CO2 mellett az élesztő metabolizmusának sok mellékterméke marad a sörben. Ezek rendszerint „gyümölcsös” vagy „olajos” ízekként jelennek meg, amelyek mértéke és íze a felhasznált élesztő fajtájával, valamint az erjesztés hőmérsékletével és időtartamával változnak. Ennek megfelelően az ale sörök akkor mutatják teljes ízüket, ha meleg hőmérsékleten, 10-15°C fok körül szolgálják fel őket.
A lager sör élesztőjével kapcsolatos titok az, hogy ez alacsonyabb hőmérsékleteken tud megmaradni, metabolizálni és szaporodni. A lager élesztő az olyan összetevőket is asszimilálni tudja, amire az ale élesztő nem képes, ezenkívül kevesebb melléktermék keletkezik, és a keletkező melléktermék lebomlik a lager eljárás során. Az eredmény egy igen tiszta, gyöngyöző sör. A lager söröket legjobb az ale söröknél valamivel hűvösebb hőmérsékleten, 5-10°C fokon felszolgálni.

Mi a ‘bak’ sör?

A bak egy lager sörfajta, amely Németországból származik. Hagyományosan ősszel főzték, a termesztési idény végén, amikor az árpa és a komló a legérettebb. Egész télen ászokolták, és tavasszal élvezték, az új sörfőzési idény elején. A bak sörök lehetnek világosak (helle) vagy barnák (dunkle), és vannak dupla (doppel) baksörök, amelyek extra erősek.
A bak sörök általában erős sörök sok malátával, ami nagyon testes, alkoholos italt eredményez. Egy régi monda szerint a bak söröket a hordó alján lévő seprőkből készítik, amikor azokat tavasszal kitisztítják. Ez valószínűleg logikusnak tűnt a bak sörök nagyobb testessége és ereje miatt.
Sörfőzési szempontból azonban ez teljességgel lehetetlen két okból:
1.) Az erjesztés után megmaradó seprők erjeszthetetlenek, hiszen pontosan emiatt maradnak meg. Ezeket nem lehet újra erjeszteni sör készítése céljából.
2.) A seprők újra felhasználására tett bármilyen kísérlet valószínűleg komoly bakteriális szennyeződést eredményezne, és egy olyan terméket, amely nem hasonlítana az általunk ismert sörre.

Hogyan ítéljünk meg egy sört?

Sokat írtak már a borkóstolásról, és annak technikája és kifejezései meglehetősen jól alkalmazhatók a sörre is. Természetesen a sör komplexebb ital, és értékelése további elemeket is felölel, a koncepciók azonban ugyanazok. A legnagyobb változás, amin a legtöbb sörivónak keresztül kell mennie, a sörük felmelegítése. A jéghideg sör eltompítja az ízelemeket és nem teszi lehetővé, hogy a sör megmutassa teljes aromáját. Általában a világos sört legjobb a barna sörnél hidegebb hőmérsékleten felszolgálni, a lager söröket pedig az ale söröknél hidegebben.
A sört négy érzékszerv, a látás, a szaglás, az ízlelés és az érzékelés használatával kell értékelni. Mindig tiszta pohárból, hogy teljesen értékelni tudjuk! Nézzük meg, a sör színét és a tisztaságát! Tartsuk a fény felé, ha szükséges! Szippantsunk egy nagyot a pohárból, hogy érezzük az aromáját és a bukéját! Kóstoljuk meg, forgassuk körbe a szánkban és figyeljük meg a testességét és ízeit! Miután lenyeltük, figyeljük meg az utóízeket!

Az alábbi dolgokat kell megfigyelnünk:
– Aranyszínű, borostyánszínű, vagy fekete volt-e?
– Tiszta vagy zavaros?
– Az illata édes, malátás, virágos vagy alkoholos volt-e?
– Keserű, édes, fanyar, sima, vagy perzselő volt-e az íze?
– „Testesnek” vagy „hígnak” érezte-e, amikor a szájában körbeforgatta?
– Olajos, diós vagy gyümölcsös íz maradt-e utána?

További gyakorlattal és némi utána olvasással nemcsak az ízérzetünket fejleszthejük majd ki, hanem azt is, hogy mi különböztet meg egy igazán jó sört egy gyengétől vagy közepestől.
Jó ötlet ezenkívül az, ha egy sört többször is kipróbálunk. Szerezzük be különböző forrásokból, próbáljuk ki különböző hangulatban vagy környezetben, várjuk meg a teliholdat vagy bármit! Számos tényező tudja befolyásolni az átfogó érzékelésünket, úgyhogy legyünk rugalmasak és vállalkozó szelleműek! De legyünk tudatában annak is, hogy nem jó ötlet, ha egyszerre sok sört ízlelünk. Az ízérzékelésünk ekkor fáradni kezd, mely zavaró hatást eredményez.

Kivel söröznének leginkább a magyarok?

A Dreher Sörgyárak Zrt. által szervezett online közvélemény kutatás szerint idén, akárcsak tavaly Dolhai Attila musical színészt választották meg sörcimborának, a hölgyek közül pedig Hernádi Judittal fogyasztanának el szívesen egy pohár sört a sörimádók, akikről az is kiderült, hogy leginkább pohárból, baráti összejövetelek alkalmával szeretik inni kedvenc italukat. A külföldi hírességek közül Kimi Räikkönennel fogyasztanának el a legtöbben szívesen egy korsó aranyló nedűt. A magyarok legszívesebben honfitársaikkal söröznének.

Illik-e sört rendelni az első randin?

Ahány nemzet, annyi szokás – szól a mondás. Nincs ez máshogy a sörrel és a sörözéssel sem. A Dreher Sörgyárak Zrt. anyavállalata, a SABMiller 2007-ben egy nemzetközi kutatást végzett az európai sörbarátok körében. A felmérés eredményeiről a Sör etikett című kiadványában számol be, mely a változatos sörözési szokásokra helyezi a hangsúlyt, kiemelve a legfontosabb tanulságokat, nemzeti sajátosságokat és a közöttük felfedezhető hasonlóságokat.
A számos érdekes adat mellett a tanulmány nemzetközi randitippekkel is szolgál, hiszen megtudhatjuk, a Kontinens mely országában lehet már az első randin sört inni, és mely népek hölgy tagjai várják el partnereiktől a fizetést.

Hogyan és milyen gyorsan dolgozza fel a test az elfogyasztott alkoholt?

Az alkohol felszívódását szemléletes ábra segítségével ismerheted meg, az alábbi linkre kattintva: Mi történik, ha alkoholt iszunk?

Hogyan előzhető meg a másnaposság?

A megelőzés legjobb, módja, ha az ember mérsékelt mennyiségben fogyaszt alkoholt. Rengeteg javaslat van arra vonatkozóan, hogyan előzzük meg a másnaposságot, illetve hogyan enyhíthetjük ha már megtörtént a baj. Megelőző lépésként érdemes egy pohár tejet inni. Semmiképpen ne igyunk üres gyomorra, érdemes mindig egy-egy pohár szénsavmentes üdítőt vagy vizet meginni az alkoholtartalmú italok elfogyasztása között, és lefekvés előtt.
Bővebb információk: Másnaposság

Hogyan enyhíthetők a másnaposság tünetei?

Folyadékpótlással és alvással. Így elég időt adsz a testednek a regenerálódásra. Igyál sok folyadékot, lehetőleg vizet. Az evés is enyhíthet a tüneteken, érdemes kenyeret, tésztaféléket vagy banánt fogyasztani. Ha nem kívánsz semmit, igyál egy kis kamillateát. A mozgás szintén segíti az alkohol kiürítését a szervezetből.
Találsz még egy-két jó tippet az alábbi linkre kattintva: Másnaposság