Van benne valami?!? Mire ügyeljünk az ünnepi alkoholos desszerteknél?

Az ünnepek vendégségei során számos édességben, desszertben, vendégváróban találkozhatunk alkohollal, akár olyanokban is, amelyekben elsőre nem is gondolnánk. Gondoljunk csak a kókuszgolyóra, a tiramisura vagy a puncsra, amelyek némi rummal elkészítve éppen olyan ízűek is lehetnek, mint aromás megfelelőjük. Nem árt azonban óvatosnak lennünk, mivel az ünnepek alatt sem képez kivételt a szabály: vezetni csak zéró, azaz 0 % alkohol szinttel lehetséges! Cikkünkben az alkoholos desszertek világát járjuk körbe, és megnézzük, mire ügyeljünk fogyasztásukkor, kínálásukkor, ajándékozásuk során (nem csak sofőrként).

 

Édességek extrával – érték a mérték
A „desszert” szó a francia desservir kifejezéséből származik, ami „az asztal letisztítását” jelenti. A legtöbb ünnepi menüsor tartalmaz legalább egyféle desszertet, amivel lezárjuk vagy másképpen fogalmazva megkoronázzuk a közös étkezést. Ez a karácsonyi asztalnál sokszor a nagymama sütije vagy egy másik kedves rokon, esetleg egy jóbarát készítette házi finomság formájában kerül az asztalra. A házi sütemények legtöbbször a legnagyobb szeretettel és gondossággal készülnek, mégis javasolt rákérdeznünk, hogy tartalmaznak-e alkoholt, mielőtt jóízűen nekifognánk elfogyasztásuknak – sofőrként vagy akár kismamaként.
A puncs szelet, a tiramisu, a zserbó és a különböző (akár nyers) édességgolyóknál is (gesztenyegolyó, energiagolyó, puncsgolyó, mandulagolyó) legyünk szemfülesek, nem beszélve a retró habos süteményekről és a somlói galuskáról. Bizonyára nem gondolnánk, hogy a puncsszeletből vagy rumbombából elegendő lehet akár 2 szelet is, ami problémát okozhat szondázásnál, mint ahogyan két adag eredeti recept szerinti tiramisu vagy 10 db rumos-csokis trüffelgolyó is okozhat meglepetést! Fontos megjegyezni azonban, hogy mindezek iránymutatók csupán, hiszen minden attól függ, a szakács mennyi alkoholtartalmú italt használt elkészítésüknél. Ugyanakkor óvatosnak kell maradnunk a boltban vásárolt édességek, csomagolt desszertek és bizonyos mentolos cukorkák fogyasztása során is, hiszen, ha a csomagoláson feltüntetett összetevők között etil-alkoholt látunk, ezek szintén kerülendőek sofőrként. Nem kell nagyon messzire mennünk a desszertes kínálótálaktól, ha folytatni szeretnénk az alkohollal dúsított ünnepi finomságok sorát, itthon ugyanis az étkezések legvégén a kávé felszolgálásával is zárhatjuk a menüsort. Ki ne hallott volna az ír kávéról, a rumos vagy whisky-s teáról, a tojáslikőrről és a hasonló, akár házi krémlikőrökről? Igyuk forrón vagy sok jéggel, legyen házi karácsonyi ital vagy a bolti megfelelője, egy biztos: bármelyiket is fogyasztjuk, legyünk óvatosak és mérsékletesek! Ne csak akkor, ha vezetünk.

 

Ahány ház, annyi szokás
Fontos észben tartani az ünnepi időszak megnövekedett alkoholfogyasztására tekintettel, hogy az alkoholfogyasztás számos tényező függvénye lehet. Az egyik alapszabályt bizonyára már mindannyian jól ismerjük, miszerint 18 éven aluliaknak nem szabad alkoholt fogyasztani és kínálni, ám nem szabad megfeledkeznünk az egyéb okokról sem. Vannak, akik kulturális, vallási okokból utasítják el az alkoholt, amelyet tiszteletben illik tartani. Másfelől életkori és aktuális egészségügyi állapot kérdése is lehet az absztinencia, ezért érdemes ügyelni arra, hogy kiket szeretnénk alkoholtartalmú házi süteménnyel, itallal vagy házi készítésű likőrrel kínálni. Például, ha egy olyan cégnél dolgozunk, ahol egy nemzetközi csapat tagjaként látjuk el feladatainkat, az évvégi közös ünnepi vacsorán könnyen lehet az asztaltársaságunkban is olyan, akinek az alkoholhoz való viszonyulása eltérhet a miénktől. Ugyanez igaz várandós kollégáinkra, családtagjainkra, barátainkra, akik gyermekük és saját egészségük megóvása érdekében kerülik az alkoholt és az alkoholtartalmú desszerteket, italokat.

„Home made” finomságok
A téma kapcsán nem maradhatnak ki a sorból a saját készítésű házi finomságok sem, amiket ajándékként készítünk és adunk egymásnak az ünnepekkor, hiszen örökzöld kedvenc szinte bármelyik korosztálynál az olyan ajándék, amit mi magunk készítünk. Az internet ebben is segít, hiszen nagyjából végtelen a találati lista a házi bonbonoktól és a kis csatos üveges pohárdesszertektől kezdve a diólikőrön át a mogyorós nyers desszertekig. Válasszunk és készítsünk bármit, ami szimpatikus, de ne feledkezzünk meg itt sem a másik alapszabályról: ha alkoholmentesre készítjük, nem nyúlhatunk mellé, hiszen kockázatmentesen örül neki bárki, és garantált az öröm!