Alkohol és fóbiák 2. rész

Előző blog bejegyzésünkben bemutattuk, hogy a szokványos fóbiákon kívül -mint például a klausztrofóbia- léteznek egészen speciális, alkohollal kapcsolatos félelmek is. Ilyen például a dipszofóbia, ami az alkoholfogyasztástól való félelem. Most a sorozat második részében, elmerülünk a nem mindennapi, már-már nyelvtörő kifejezésekben, és megismerhetitek az üres pohártól való félelmet is.

Cenosillicaphobia

A Cenosillicaphobia („szenoszilikafóbia”) másnéven az üres pohártól való félelem. Ez a fóbia a fogyasztás során kiürülő sörös, boros vagy akár koktélos pohárokra is vonatkozhat. Ettől a nem mindennapi félelemtől, meglepően sokan szenvednek világszerte.

Lássuk honnan ered a nyelvtörő kifejezés: A ceno a görög kenos szóból származik, aminek jelentése: üres. A sillica szó, amely alapvetően a kvarcra utal, jelen esetben az üveget jelöli. Végül a fóbia, ami egyszerűen félelmet jelent. Sőt, ezt még bonyolítani is lehet, ha hozzáadjuk a latin sör szót (cervisia), akkor cenocervasiasisillicaphobiát kapunk, ami az üres söröspohártól való félelem. A cenosillicafóbiának is különböző fokozatai lehetnek. Van, aki csak enyhe kényelmetlenséget érez, ha kiürül a pohár, míg más akár teljesen pánikba is eshet, ha elfogy az itala.

Nobrewphobia

A nobrewfóbia nem más, mint félelem attól, hogy elfogy a sör. A cenosillicafóbiában szenvedőkkel ellentétben, őket nem zavarja, ha üres lesz a poharuk. Ez a félelem akkor támad, ha arra eszmélnek, hogy nem is tudják pótolni a sört. Ilyenkor hasonló tünetek jelentkezhetnek, mint az üres pohártól való félelem esetén.

Methyphobia

A metifóbia (a görög methy, „alkohol” szóból ered) maga az alkoholtól való félelem. Pontosabban a lerészegedéstől és az esetlegesen bekövetkező kontroll vesztéstől való félelem. Minden fóbia, függetlenül attól, hogy milyen tárgy vagy körülmény váltja ki, szorongást és stresszt kelt a szenvedőben, ebben a metifóbia sem különbözik a többitől.

Oenophobia

Az oenofóbia (a görög oeno, „bor” szóból ered) is egy valódi félelem, amely bénító és gyakran irracionális viselkedést válthat ki, amikor a fóbiában szenvedő borral, borospalackokkal vagy kiömlött borral érintkezik. Ahogyan más alkoholhoz fűződő fóbiáknál, a bortól való félelem esetén is az önuralom, a kontroll elvesztésének félelme kapcsolható ide. Az oenofóbiával diagnosztizált egyének, ha mégis borral kontaktálnak, vagy szélsőséges esetekben akár csak rágondolnak szívdobogást, légszomjat és remegést tapasztalhatnak (mindez a szorongás tünete).

Zythophobia

A zitofóbia (a görög zythos, „sör” szóból ered) a sörtől való félelem. Mivel a sör alkoholtartalmú ital, a zitofóbiát a metifóbia (az alkoholtól való félelem) ágának tekintik, az oenofóbiával (bortól való félelem) együtt. Sokak, akik zitofóbiában szenvednek, valójában a sörben lévő erjesztett élesztőktől félnek. Ugyanis meggyőződésük, hogy a sörben lévő élesztő fogyasztásával paraziták juthatnak a szervezetbe, ami kellemetlen betegségekhez vezethet.

Általánosságban kijelenthetjük, hogy ezekre az igen speciális fóbiákra nincsen konkrét gyógymód, ugyanakkor jó néhány különböző terápiát ajánlanak a szakértők. Ilyen például a kognitív-viselkedési terápiát (Cognitive Behavioral Therapy), szorongást vagy más fizikai tüneteket csökkentő gyógyszerek használata, továbbá gyakran javasolják a jógát, meditációt és a tudatosságalapú stresszcsökkentést (Mindfulness-Based Stress Reduction), illetve a legnépszerűbb az expozíciós terápia alkalmazása. Amennyiben már csak kis mértékben is felismersz magadon bármilyen hasonló tünetet a fent leírtak alapján, mindenképpen vedd fel a kapcsolatot egy szakértővel, aki segíthet, hogy ne forduljon rosszabbra a helyzet.

 

Forrás:

https://phobia.fandom.com/wiki/Zythophobia

https://archivio.letitwine.com/en/what-is-an-oenophobia/

https://craftbeerclub.com/blog/post/what-does-cenosillicaphobia-mean-294