Az alkoholproblémák a magyar családok nagy részében jelen vannak

Felmérések szerint Magyarországon közel egymillió alkoholbeteg van, vagyis szinte minden családra jut egy. Fejenként átlagosan 14 liter alkohol fogy évente (96%-os tiszta szeszben kifejezve), melynek következtében harmincezer ember hal meg valamilyen alkohol okozta megbetegedésben. Hazánk ezekkel az eredményekkel Európa egyik legveszélyeztetettebb országa.

Kit nevezünk alkoholistának?

A WHO definíciója szerint alkoholista, vagyis alkoholfüggő az a személy, aki alkoholt mint pszichoaktív szert ismételten fogyaszt olyan mértékig, hogy időszakosan vagy krónikusan ittas legyen. Emellett az alkoholfüggő kényszerességet mutat, komoly nehézséget okoz neki a fogyasztott alkoholmennyiség önkéntes visszafogása és folyamatos törekvése van az alkohol megszerzésére. A függőség fizikai megnyilvánulása, hogy az alkoholtolerancia emelkedik, a fogyasztás megszüntetésekor pedig elvonási tünetek jelentkeznek.

A világon a nyolcadikok a sorban

Az alkoholizmus Magyarországon óriási méretű, egyéni életeket és családokat megnyomorító népegészségügyi probléma évtizedek óta. Az alkoholfüggők körképét nem egyszerű felállítani, mert mindössze 4%-uk szerepel a nyilvántartásban, ennyi a kezelés alatt álló vagy kezelést valamilyen módon igénylő beteg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017-ben még 379 ezer főre becsülte az alkoholisták számát, mely értékkel átlagosan a világ nyolcadik legtöbb alkoholbeteggel rendelkező országa lettünk. A KSH meghatározása szerint: Az alkoholistának testi és szellemi egészségkárosodással, emberi kapcsolatainak, társadalmi és anyagi helyzetének romlásával kell számolnia. Ezt az egyéni és társadalmi negatív hatást az orvosi szakvélemény teljes mértékben alátámasztja.
Magyarországon a kutatások 2019-ben már 800 000 főre tették az alkohollal napi szinten megküzdő és ebben a harcban folyamatosan elbukó emberek számát.

Genetika és szocializáció

Az alkoholizmus igen összetett társadalmi jelenség, mivel pontos kiváltó okai nem világosak. Gyakran nem is a problémával küzdő, hanem a hozzátartozója teszi meg az első lépést. Az okok genetikai és szociális okokra is visszavezethetők. Orvosilag igazolt, hogy ha egy családban mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70%, ha az egyik szülő, akkor 50% az esélye hogy az illető szintén a pohárhoz fog nyúlni. Ugyanakkor hatalmas a kortárscsoportok okozta kihívás is. A gond pedig nem korfüggő, már 23-24 éves betegek is fordulnak segítségért komoly problémákkal, ezért nagyon fontos, hogy ismerjük a betegség lassabban mélyülő folyamatát és felismerjük, ha valaki az alkoholizmus felé kikövezett útra lép.

A család, a munka és az anyagiak is megsínylik

Hazánkban az alkohol számít az egyik leghatékonyabb stresszoldószernek, melyre már a fiatalok is gyakran rátalálnak. Több az alkohollal küzdő férfi, mint nő. Egyrészt, mert a nők kevesebbet isznak, másrészt a gyengébbik nem tagjai tovább tudják rejtegetni káros szenvedélyüket. A férfiaknál pedig társadalmilag is elfogadottabb az ivás. Azonban náluk is, ha a tudatos és felelős fogyasztás helyett már a kényszer veszi át a hatalmat, akkor fenyeget a veszély. Megváltozik az illető személyisége, a munkához, az emberi kapcsolatokhoz való hozzáállása, a családjához, a pénzhez való viszonya.

Józannak maradni: büszkeség

A kiemelten fontos prevenció mellett nem elhanyagolható a nyílt társadalmi párbeszéd sem a témában, valamint az egyén és a közösség szerepe. Szakértők szerint az alkoholfüggőség mentális betegség, és akinek alkoholproblémája van, fontos, hogy segítséget és tanácsot kérjen – ez az első és egyik legfontosabb lépés a gyógyulás felé.