BADILY

A Z generáció tagjai egy egyszerre rendkívül érzékeny és nyitott életszakaszban vannak. És habár 18 év alatt tilos az alkoholfogyasztás, a 15-16 éves magyar fiatalok 39 százaléka állítja azt, hogy az elmúlt 30 napban legalább egyszer részegre itta magát – derült ki egy 35 ország bevonásával készült uniós kutatásból (Forrás: Espad.org; 2015). A tapasztalatok azt mutatják, hogy az alkohol veszélyeiről szóló klasszikus formában és tartalommal kommunikált üzenetek nem érnek el átütő hatást a fiatalok körében. Számukra különösen fontos a személyes élmények átadása. Ebben nyújt segítséget a színházi eszköztár. Így az Ésszel-iszom! program keretében Sárosi Gábor drámapedagógus és rendező a Kecskeméti Színjátszó Műhellyel és a HoTrio Színtársulattal közösen életre hívta a kifejezetten Z generációt célzó Badily interaktív drámapedagógiai darabot, amelynek célja, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a felelős alkoholfogyasztás témakörének fontosságára, érzékenyítsen és párbeszédet indítson.

A Badily előadás során a színészek a közösségi média eszközeit kombinálják a drámapedagógia módszereivel. A nézők a színdarab bemutatása előtt egy speciális házi feladatot kapnak: követniük kell a főszereplő karakter, Judit Instagram csatornáját. Mindez pedig segít abban, hogy mikor az előadás elkezdődik, már ismerősként kezeljék a főszereplő színésznőt.

Judit Instagram oldala: @kirschbaumjudit

 

A színdarab szinopszisa

Az előadást megelőzően a nézők megismerhetik a főszereplő karaktert, a 16 éves Juditot Instagram profilja által. A lány kitalált személy, akinek oldala létező figuraként tünteti fel a közösségi portálon. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy információt szerezzenek róla a fiatalok, így a tanteremben találkozva már ismerősként köszönhetik, akár szimpátia is kialakulhat irányába.

A foglalkozás során 5 perces etapokban színházi jelenetek és drámapedagógiai játékok követik egymást. A résztvevők betekintést kapnak Judit történetébe, amit játékos, interaktív formában dolgoznak fel a színészek segítségével. A történet azt mutatja be, miként lehet egy egyszerű hétköznapi lányból elkeseredett ember, aki a konfliktus középpontjában áll, elsősorban az alkoholfogyasztást, mint okot helyezve a fókuszba.

A Badily előadás valódi élethelyzetben, életszerű szituációban ábrázolja a szereplőket és így kerül közel a résztvevőkhöz Judit karaktere. Az előadás érdekessége, hogy speciális, alkoholos befolyásoltságot imitáló szemüvegeket is kipróbálhatnak a helyszínen a résztvevők, melyen keresztül ők is megtapasztalhatják, milyen, amikor részegen látják a világot.

A foglalkozás végén a probléma feloldódik, és együtt vonják le a tanulságot.