Érzelmi másnaposság

Bizony, ilyen tényleg létezik: másnaposnak lenni nem csak alkohol miatt, hanem erős érzelmi élmény hatására is lehet. Nézzük, milyen folyamatok játszódnak le ilyenkor bennünk egyik és másik esetben, és mit lehet tenni a megelőzésük érdekében.

Egy erősebb érzelmi töltésű esemény után az ember képes ugyanazokat a másnapos tüneteket produkálni, mint egy átmulatott éjszakát követően: fejfájás, hányinger, rossz közérzet… és még sorolhatnánk a tüneteket. Ezek oka ilyenkor nem valamilyen alkoholos ital utóhatása, hanem egy intenzív érzelmi állapot. Okozhatja egy pozitív élmény, mint egy gyermek születése vagy egy sikeres államvizsga, esetleg egy érzelmileg erősen megterhelő esemény is, mint például egy szerettünk elvesztése.

A túlzott alkoholfogyasztás hatására fellépő másnaposság is hasonló tünetekkel jár. A mértéktelen ivásnak különösen veszélyes az a formája, amikor az italt magát rendszeresen, szorongás és depresszió oldására, vagy hangulatjavítónak használja valaki. A negatív hangulatra adott „alkoholos” válasz hosszútávon káros körforgást okozhat, hiszen ilyenkor az alkohol utáni másnaposság okozta kedvtelenséget megint csak alkohollal próbálja valaki enyhíteni.

Mindkét esetben a túlzottan erős érzelmi állapot utáni „űr” az, melyet az egyén nehezen tud feldolgozni, és az emiatt kialakuló depressziós hangulatot próbálja valamilyen módon orvosolni. Fontos felhívni a figyelmet, hogy aki hajlamos az efféle negatív érzelmi állapotra hosszútávon, annak érdemes lehet szakemberhez fordulnia, és a baj forrását megkeresni: mit próbál oldani az alkoholfogyasztás által előidézett (rövid ideig tartó) emelkedett hangulattal? Milyen érzelmek, történések nem kerültek a lelkében feldolgozásra, amik kiválthatják? Ismer-e hatékony stresszkezelési módszereket?

A chicagói egyetem kutatása szerint az alkohol és a stressz között kétirányú kapcsolat áll fenn, mert a stressz következtében fogyasztott alkohol képes megváltoztatni a szervezet válaszreakcióit, csökkentve azt a hormont, amely felelős a stressz leküzdéséért. Ugyanakkor a túlzottan erős stresszre nem hat elég intenzíven a bevitt alkohol, így erősödik a sóvárgás a még több szesz iránt.

Tehát alapvetően a stressz okozta depressziót hosszabb távon mind az érzelmek túlzott megélése, mind pedig az ellazulás érdekében rendszeresen fogyasztott és/vagy túlzott mennyiségű alkohol is csak tovább rontja. Ezért fontos, hogy ne a tünet – a rossz hangulat – kezelése legyen csak a cél, hanem a baj forrása, a stresszt kiváltó ok kerüljön feloldásra mindkét esetben. Az érzelmek kifejezését meg lehet tanulni és lehet fejleszteni, így az elfojtás okozta szorongás szépen csökkenthető. Emellett a fizikai állapot is rendkívül fontos: érdemes ügyelni a minőségi pihenés beiktatására – a jó levegőn, szép helyen, természetben tett séták például kiválóan alkalmasak arra, hogy testileg, lelkileg töltekezzünk.

Forrás:
https://www.origo.hu/egeszseg/20110720-odavissza-hat-egymasra-a-stressz-es-az-alkohol.html
https://mipszi.hu/hir/130302-alkohol-depresszio
https://agyserkento.hu/blog/erzelmi-masnapossag