Járművezetés

Az alkoholfogyasztás és a járművezetés rendkívül veszélyes kombináció, a kettő nem fér össze!

Minden járművezető tudja, hogy vezetés közben a teljes figyelmünkre szükség van. A felelős járművezető azt is tudja, hogy aki alkoholt fogyasztott annak nem szabad volán mögé ülnie. Az alkohol csökkenti  a reflexiós időnket, befolyásolja koncentrációs és ítélőképességünket. Röviden: alkoholos befolyásoltság alatt vezetni illegális, veszélyes, felelőtlen és akár tragikus kimenetelű is lehet.

Ha ittasan vezetünk, azzal nem pusztán saját magunkat veszélyeztetjük, hanem az utasainkat, a gyalogosokat és más sofőröket is – gyakorlatilag mindent és mindenkit, amíg és ahol közlekedünk. Minél többet iszunk, annál valószínűbben történik velünk baleset – akár halálos kimenetelű is.

A vezetéshez számos készségünkre fokozottan szükség van, hisz a vezetési körülmények folyamatosan változnak. Egy sofőrnek mindig ébernek kell lennie, s képesnek arra, hogy gyorsan felmérje és reagáljon a veszélyhelyzetekre, tisztán lásson, és megfelelően fel tudja mérni a távolságokat és a sebességet.

Az alkohol rontja bizonyos testi funkciók működését, mint például a látásunk élességét, az ítélőképességünket és a reakcióidőnket. Amikor ezek a funkciók romlanak, a balesetveszély megnő.

Az ittas vezetők ezen kívül hajlamosabbak arra, hogy nem tartják be a sebességkorlátokat, figyelmen kívül hagyják a közlekedési szabályokat, és gyakran nem használnak biztonsági övet, így ők még fokozottabban ki vannak téve a súlyosabb, sőt akár halálos kimenetelű ütközési sérüléseknek.

Gondolkodj, mielőtt iszol, mérlegelj mielőtt vezetsz

Számtalan esetben bebizonyosodott már, hogy felelőtlen és veszélyes dolog alkohol befolyása alatt vezetni. Számtalan alternatíva létezik arra, hogy ittas vezetés, vagy egy ittas sofőr által felajánlott fuvar helyett egy kellemes esti szórakozás után hogyan juthatunk biztonságban haza. Ezek ugyan igényelnek némi előrelátást és szervezést, de akár életet is menthetnek.

    • Jelöljünk ki a társaságban egy sofőrt, aki az est folyamán józan marad.
    • Hívjunk taxit. A költségét akár megoszthatjuk barátainkkal.
    • Ha autóval érkezünk, és azzal is szeretnénk hazamenni, vegyük igénybe egy sofőrszolgálat szolgáltatását.
    • Vegyük igénybe a tömegközlekedést. Érdemes előre tanulmányozni a menetrendet.


Ne feledjük!

Felelős döntéssel minden alkoholfogyasztásból adódó baleset, sérülés és haláleset teljes mértékben elkerülhető!

Gondoskodjunk valakiről, aki értünk jön és hazafuvaroz minket.

  • Ha a saját autónkkal szeretnék hazajutni, vegyünk igénybe sofőrszolgálatot.
  • Ha nem tudunk biztonságban hazajutni, gondoskodjunk szállásról.

Ittas állapotban volán mögé ülni nem lehet egy alternatíva, – ez minden esetben felelőtlen és akár halálosan veszélyes is lehet.

Nemcsak veszélyes, de törvénysértő is

Alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetés nem csupán veszélyes, de törvénybe ütköző cselekedet is.

Az ittas vezetés a véralkoholszinttől függően pénzbüntetést, szabálysértési eljárást, jogosítvány bevonást vagy súlyos esetben, pl. baleset okozás miatt akár börtönbüntetést is vonhat maga után. Az ittas vezetés miatti rendőrségi eljárás komoly következményekkel járhat, negatívan befolyásolja önbecsülésünket, megítélésünket családunk, barátaink, ismerőseink előtt, valamint hátrányos lehet munkahelyi előmenetelünk szempontjából is.

A legtöbb országban a jogszabályok a véralkoholszint mértékével határozzák meg az alkoholos befolyásoltság mértékét, melyet vérvétel segítségével tudnak pontosan meghatározni.

A véralkoholszint a vér alkohol koncentrátumát mutatja meg, azaz hogy mekkora mennyiségű alkohol van egy adott egységnyi vérben. Ez függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől, a fogyasztás gyakoriságától, valamint hogy milyen gyorsan szívódott fel az alkohol a szervezetünkben, és milyen gyors az anyagcserénk.

A véralkoholszint a számos egyéb tényező mellett alapvetően függ a nemünktől, a testzsír mértékétől és a súlyunktól, valamint befolyásolja az is, hogy alkoholfogyasztás előtt ettünk-e valamit. Véralkohol szintünk még azután is emelkedhet, hogy már nem iszunk több alkoholt.

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis a vezetéskor megengedett véralkoholszint 0,0%.

A többszörösen negatív jogi, személyes és társadalmi konzekvenciák elkerülésére csupán egy mód van: alkoholfogyasztás után soha ne vezessünk!

Legyen időd kijózanodni

Miután alkoholt fogyasztottunk a véralkoholszint csökkentéséhez elengedhetetlen az idő. Ahhoz, hogy szervezetünk lebontsa az alkoholt, és az felszívódjon, majd kiürüljön a vérünkből, mindenképpen időre van szükség.

A kávé, a hidegzuhany, vagy egyéb házi praktikák nem csökkentik a véralkoholszintet, és nem képesek kiküszöbölni az alkohol képességeinkre gyakorolt negatív hatását sem annyira, hogy biztonságosan vezethessünk gépjárművet.