Másnaposság

Ha túl sokat iszunk, másnaposak leszünk. De mi megy végbe ilyenkor a szervezetünkben?

A másnaposság gyakori tünetei a kiszáradás, fejfájás, fáradtság, hányinger és a háborgó gyomor.

Az alkohol egy része a gyomron keresztül szívódik fel, irritálva a gyomorfal belső felületének sejtjeit. Emellett fokozza a gyomor sósav termelését is. A hányás a testünk védekező mechanizmusa, amellyel igyekszik megszabadulni a méreganyagoktól.

Az alkohol gátolja a vizelet-visszatartó hormon termelődését is, mely a vizelet sűrűségét szabályozza. Ennek eredményeképp a vese vizet választ ki a vizeletbe ahelyett, hogy azt visszakeringetné a testbe. Ezért többször ürül ki vizelet a szervezetből, mely a test kiszáradásához vezethet. Ennek kompenzálására testünk szervei vizet próbálnak felszívni. Az agy zsugorodik, ez pedig fejfájást okoz.

A túlzott vizeletürítéssel a szervezet számára szükséges sók és kalcium is kiürülnek testükből, ami fáradságot és hányingert okoz.

A glikogén a szervezet energiatartalékának legfőbb forrása. Az alkohol lebontja a glikogént a májban, és a vizelet segítségével eltávolítja a testből. A glikogénhiánytól fáradtnak és gyengének érezhetjük magunkat.

Amikor a máj lebontja az alkoholt, egy toxikus anyag, acetaldehid keletkezik. Ezt egy bizonyos glutation nevű anyagnak kell lebontania. Ha túl sok alkohol kerül a szervezetbe, a májban raktározott glutation elfogy, így a maradék acetaldehid lebontatlanul marad, felhalmozódik a szervezetben és fejfájást, hányingert idéz elő.

A glutamin a testben természetesen jelen lévő stimuláns. Az alkohol csökkenti a képződését, ám amikor abbahagyjuk az ivást, a testünk túlzott glutamin termeléssel reagál. A glutamin stimulálja az agyat, ettől nehezebben alszunk el, és növeli a bennünk lévő szorongás érzetét.

Egy-két jó tipp a másnaposság enyhítésére:*

  • Mivel az alkohol vízhajtó hatású, pótoljuk a folyadékvesztést. Enyhíti a rosszullétet, ha sok vizet iszunk. A rendszeres alkoholmentes folyadékbevitel az alkoholfogyasztás közben is javasolt.
  • A gyomornak jól esik a szódabikarbónás víz vagy citromos limonádé, a máj működését pedig a máriatövis vagy gyömbér tea, speciális gyógytea is elősegítheti.
  • Együnk pár falatot, könnyű, kímélő ételt.
  • Ne gyógyítsuk a kutyaharapást szőrével, vagyis ne terheljük szervezetünket további alkoholbevitellel.
  • Kerüljük a feketekávé fogyasztását, mert ez is vízhajtó hatású és növeli a pulzusszámot.
  • Ne szaunázzunk.
  • Sétáljunk a frisslevegőn, ez segíti a szervezet oxigénellátását.
  • A váltott hőmérsékletű zuhany és a könnyű testmozgás javítja a vérkeringést, ezáltal a szervezet könnyebben szabadul meg a méreganyagoktól.

*Forrás: egeszseg.origo.hu