Miért iszik a férfi és miért a nő?

Eltérő motivációk, különböző alkoholfogyasztási szokások és más megítélés övezi a női és férfi alkoholizmust. Kutatások igazolják, hogy azsajnos közös, hogy mindkét nemnél egyre többen nyúlnak a pohár után.

Miért iszik a férfi?

Egyrészt kulturális hagyományai vannak: sok esetben a férfias viselkedés része, hogy a családfő megissza a napi alkohol adagját és örömében-bánatában koccint a társaival, továbbá a férfivá avatási „szertartás” részeként is koccintanak. Erős a szocializációs hatás is, hiszen számos férfi generáció nőtt fel azt a képet látva, hogy a férfinak erősnek és keménynek kell maradnia és minden helyzetben – munkában vagy háborúban – helyt kell állnia. Ha pedig ez nem megy egyszerűen, akkor a probléma megoldás eszköze az alkohol lehet. A XXI. század e témakörben nagy változásokat hozott, az erősebbik nem is jobban kimutatja érzéseit és kevésbé bújik el az alkoholmámor fátyla mögé, de az alkohol, mint megoldási eszköz sajnos változatlanul jelen van.

El lehet inni a problémákat?

A jellemző motivációk között a divatból tett, élményfokozásra irányuló alkoholfogyasztás mellett, a szorongás oldása is fontos helyet foglal el. Jól ismert konklúzió, hogy az alkohollal problémás viszonyban lévő férfi azért viselkedik furcsán, azért feszült, szorongó vagy indulatos, mert iszik. Pedig ez valószínűleg épp fordítva van: az illető azért iszik, mert a feszült, szorongó vagy indulatos késztetéseit nem tudja másképp kezelni. Minél kiszolgáltatottabb élethelyzetben van valaki, minél több az elvárás vele szemben és minél kevésbé érzi úgy, hogy ezeknek meg tudnamegfelelni, annál inkább úgy gondolja, hogy az alkohol megoldás lehet a problémáira. Az alkohol egyfelől oldhatja az érzelmi, indulati feszültséget, ezáltal azt a szükségérzetet csökkenti, hogy az adott kihívást jelentő élethelyzettel szembe nézzen. Ezt úgy hívjuk, hogy az illető ’’elissza a problémát’’.

Az alkohol gendersemleges probléma

Míg két évtizede a magyar alkoholfüggők kétharmada férfi volt, napjainkra sajnos úgy tűnik, hogy a nők is „felzárkóztak”, és ma már közel azonos arányúra becsülik a különböző kutatások a két nem érintettségét. Az alkoholproblémákkal küzdő nők fogyasztási szokásai erősen függnek a koruktól. Az idősebbek kezdetben likőröket és hasonló édes, “nőies” italokat fogyasztanak kezdetben, ahonnan lassan eljuthatnak az erősebb italokig – ahol már csak az alkoholbevitel a lényeg. Ezzel szemben a fiatalabb, huszonéves korosztálynál nem a könnyed italok fogyasztásából alakulhat ki leginkább a függőség, náluk az úgynevezett gyorsivás a leggyakoribb probléma, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak a minél gyorsabb lerészegedés célából.

Miért iszik a nő?

Régebben az alkoholproblémával küzdő nők többsége érzelmi problémák miatt kezdett inni: elnyomottnak érezték magukat, nem voltak boldogok. Manapság az úgynevezett rekreációs ivás is gyakori, amikor valaki egy-egy nehéz nap után azért iszik, hogy ellazuljon. Előbb-utóbb a rekreációs ivászatból viszont kialakulhat komolyabb alkoholprobléma is. A szociális ivás pedig egyre inkább magányos időtöltéssé, szükségletté alakul. Az alkoholfüggő nőket a társadalom sokkal mélyebben elítéli, mint a hasonló kelepcébe esett férfiakat. A nők helyzetét speciálissá teszi az anyaságélményük is. Többnyire a mélypontot az jelentheti, ha hatóságilag kiemelik vagy védelembe veszik gyermekét, és tudja, hogy ez miatta van. Nők esetében szintén gyakran állhat a szenvedélybetegség hátterében a társfüggőség, amikor függetlenül attól hogy esetleg romlik a kapcsolatuk, nem tudnak/nem akarnak kilépni belőle.

Férfi és női alkoholizmus

A régebbi időkben férfitársadalomban szinte szokásjog volt az ivás. A kávéházak, bordélyokés kocsmák mind a hazatérés egy-egy állomásaivá, egyben alkohol forrásokká és vitahelyszínekké avanzsáltak. A női társadalomban viszont az erő helyett a sikk és a kellem dominált. A hölgyeknek nem illett ilyen vendéglátóipari helyekre sem egyedül, sem társaságban ellátogatniuk. Így az otthoni, rejtett ivászat terjedt el köreikben, mely által a kreativitásukat megcsillantva otthonuk legkülönbözőbb pontjaira rejtették el a sokszor bánatuk enyhítésére alkalmazott itókát. A 2000-es évektől robbant ki a nők alkoholfogyasztási szokásainak egy kisebb forradalma: férfitársaikhoz hasonlóan már nyilvános helyeken is bátran nyúlhatnak a pohár után.

Az alkoholizmus különböző szintjeitől szenvedő nők és férfiak más típusú problémákkal találják szemben magukat, más módon zajlik a terápiájuk és a felépülésük segítésére is más módszerek állnak rendelkezésükre.

A „férfi tengely” visszaállítása

Egy igazi ördögi kör az alkoholizmus. Az alkoholproblémákkal küzdő férfiaknál sokszor a megrendült maszkulinitás a kiváltó ok. Ha a férfiasság megkérdőjeleződik, akkor isznak. Ha szemebsülnek azzal, hogy a társadalmi ranglétrán elkezdtek lefelé csúszni, akkor is a pohárért nyúlnak. Ha a családi körükben vesztették el a férfi szerepet, akkor újfent az alkoholtól várnak enyhülést. Ugyanaz az eszköz, ami a kiváltó ok. Az alkohol okozta potenciazavar a férfiasság megélésének elvesztéséhez vezet, amire az alkohol hoz átmeneti gyógyírt. A terápia során ezért először a „férfi tengelyt” teszik helyre, vagyis a férfiasság – erő demonstráció – alkoholfogyasztás háromszögében megteremtik a valós egyensúlyt. Azaz a férfi nem attól erős, ha iszik, hanem épp ellenkezőleg, akkor marad erős, ha a csábításnak ellen tud állni.

Nehéz érzelemkimutatás, nagy elvárások, hősiességtudat – küzdelmek a férfiak terápiája során

A különböző szocializációs mintáktól is függhetnek az eltérő terápiás módszerek. A versenyzés a férfiasság fokmérője, ezzel indokolható a sok csoportos tevékenység, amit űznek (pl. munka, sport, zene, stb.). A férfiak szeretnek egymás társaságában lenni. A szeretett tevékenység közben jobban kimutatják érzelmeiket, mintha „csak” beszélgetnének egymással és egy férfi terapeuta előtt könnyebben megnyílik egy férfiasságában csorbát szenvedett férfi is. A hősies férfi ethosza miatt nagy elvárásokkal állnak a terápia elé. Az alkoholról való lemondást egy tudatos és jól előkészített döntési folyamatban hozzák meg és kifejezetten eredményorientáltan értékelik a terápiát, ezért önmaguktól rövid idő alatti gyors és látványos eredményt várnak el. Ezek tisztázása, feloldása a kezelés megkezdésekor kiemelt szerepet kap.

Ha a női intimitás sérül…

Az alkoholista nőkre is igaz, hogy a józansághoz vezető út gyakran valamilyen személyes mélypont elérésével kezdődik. A gödör aljára számos helyzet taszíthat: például egy komolyabb baleset vagy betegség, családi dráma, válás, állás elvesztése, hajléktalanság egyaránt megadhatja az utolsó lökést. A nőknél az intimitási tengely sérülhet a leggyakrabbban, ezért először az önmagukhoz, a testükhöz való viszonyt kell rendbe tenni. Sok alkoholbeteg nő józanul fél a szexualitástól, holott az alkoholfogyasztás időszaka alatt ez nem jelent számukra problémát. Az is sokszor előfordul, hogy ha egy nőnek sok olyan párkapcsolata volt, amit józanul utólag már bán, akkor nem tud elszámolni magával és erről nem is szívesen beszél. Az alkoholproblémával küzdő nőknél egyéni és csoportos terápiát is alkalmaznak, a zárt, bensőségesebb női közeg segíti a megnyílást.

Erős társadalmi bélyeg a női homlokokon

Bár ma már körülbelül ugyanannyi nő küzd alkoholproblémákkal, mint férfi, a nők italozását jobban elítéli a társadalom. Összességében erősen polarizált szexuális szerepeket tükröznek azok a társadalmi hiedelmek, amit az alkoholfogyasztó nőkről, illetve férfiakról alkotnak az emberek. Az alkoholfogyasztó férfiak esetében nagyon ritkán használnak szexualitást minősítő kifejezéseket, míg a nőket promiszkuitás, feslettség címkével látják el, ami sok esetben még nehezebbé teszi számukra a szenvedélyről való lemondást. A bűntudat ezáltal tovább fokozódik a nőkben, a kiszolgáltatottság és megalázottság szintje pedig mélyebben sebzi meg önképüket.

Szerencsére, napjainkban már számos egyéni és csoportos lehetőség van arra, hogy segíthessenek magukon az alkoholproblémával küzdők. A legfontosabb lépés azonban minden esetben a felismerés: merjük bevallani, vagy észrevenni, ha baj van és ne szégyelljünk segítséget kérni, vagy nyújtani. Nem kell azonnal mindent megoldani, egy apró lépés is elég lehet, hogy eljussunk a segítő kézig, vagy segítsünk valakinek ebben – legyen szó egy baráti beszélgetésről, vagy szakember által vezetett terápiáról.