Nyugtalan éjszakák – az alkohol segíthet?

Az álmatlansággal küzdők száma mára globális szintre nőtte ki magát, leginkább a depresszió, a mindennapos munkahelyi stressz, és az online világon keresztüli folyamatos ingergazdag környezet miatt. Ki természetes (pl. gyógynövények), ki mesterségesen előállított (pl. gyógyszerek) anyagokkal próbálja a problémát mérsékelni és olyanok is sokan vannak, akik az alkoholtól remélik az alváshoz szükséges nyugodt állapotot. Amerikai neurológusok szerint azonban a szeszes ital csak a fogyasztás utáni első szakaszban lazítja el a testet, vagyis az alkohol feldolgozásakor a szervezetben a kezdetleges „testrelaxációs” hatás után a későbbi fázisokban ébrenlétet, valamint egyéb pszichoaktív és fizikailag káros hatást eredményezhet. Tehát valójában az alkoholfogyasztás a tényleges mélyalvás helyett, rövidebb, megszakított pihenőidőket, úgynevezett REM alvást (gyors szemmozgatással járó álomfázis) okoz.

Az orvosok vizsgálatai szerint a nappali álmosság és a csökkent fókusz mellett sok ivó élénk vagy zavaró álmokról számol be. Ezek az élmények a megszakadt álomciklusoknak tulajdoníthatók, amiket az okoz, hogy a test alvás közben feldolgozza az esti italokat. Mélyalvás esetén egy másik alvási ciklusba kerülünk, az álmok emléke nélkül. Az alkohol azonban töredezi az alvást, ezért alkohol fogyasztását követően több az esély arra, hogy az álmunkból fel-felébredünk és élénken fel is tudjuk idézni az emlékeket.

Magyar szakorvosok szerint a szeszes ital alkalmi fogyasztása növelheti a mélyalvást és csökkentheti az álmokat, de krónikus módon való alkalmazása a pihenést egyre felületesebbé, szaggatottabbá, az ébrenlétet pedig figyelmetlenebbé, zavarosabbá teszi. Az álom ugyanis valójában az a jelenség, mikor a test megpróbál feldolgozni és értelmet adni a korábbi tapasztalatoknak. Így, ha az alkoholfogyasztás alatt például nagy érzelmeket tapasztaltunk, azok éjszaka is visszatérhetnek, amikor a felületes alvás alatt megébredünk. Tehát, akik esténként gyakran felébrednek, és emlékeznek álmaikra, vagy napközben sokszor kimerültek, gondolkodjanak el, hogy a válasz esetleg nem a túlzott, vagy túl gyakori alkoholfogyasztásban keresendő-e.