Úri muri, vagy igazi kihívás alkoholmentes hónapot tartani?

Már egyetlen józanul eltöltött hónapnak is lehetnek hosszú távra szóló pozitív hatásai? Hogyan lehet 30 napig mellőzni az alkoholfogyasztást? Sok kérdés és megannyi válasz a novemberben induló megakihívás kapcsán, amely a szeretet ünnepe előtti hónapot már évek óta az öngondoskodás és tudatosság hónapjává formálta.

Az öngondoskodás ünnepe

Az alkoholmentes hónap célja nem a teljes alkoholtilalom életünk végéig, hanem a tudatos alkoholfogyasztás hirdetése, amelynek eszköze egy hónapnyi alkoholmegvonás. A 30 napnyi józanság során az alkoholmentes élet valamennyi előnye mellett megtapasztalható az is, hogy milyen a résztvevők alkoholhoz fűződő viszonya, mekkora szerepet játszik a szesz az életükben és mennyire viseli meg őket a róla való lemondás.

Gyorsan szárba szökkenő népszerűség

Az ötlet magját tíz éve először egy ausztrál ifjúsági szervezet, majd egy brit jótékonysági szervezet vetette fel 2013-ban, amikor egy hónapnyi teljes alkoholmegvonást hirdettek az országszerte tapasztalható, túlzott alkoholfogyasztásból származó egészségügyi problémák csökkentése érdekében. Nagy-Britanniában november helyett januárban és októberben tartanak száraz hónapokat, amelynek köszönhetően kezdetben 4000, 2015-ben 2 millió, majd 2018-ban már 4 millió brit gyakorolt 30 napig önmérsékletet.

Hazai sikerek 5 éve

Magyarország határait 2014-ben lépte át a trend, viszont tömeges elterjedését 2 év múlva lehetett igazán tapasztalni. A Kék Pont Alapítvány a kezdeti meghonosításon túl minden évben új fókusszal gazdagítja a Száraz November elnevezésű kezdeményezést és Budapesten fizikálisan, a közösségi médiában pedig országosan felügyeli az akciót. Utóbbi kifejezetten a diskurzus megindításában és a közösségi mozgósításában nagyon fontosnak bizonyul.

Brit tudósok is ajánlják

A kezdeményezés hatékonyságát nemcsak a gyorsan elért népszerűsége, hanem a brit tudósok is igazolták. A Sussexi Egyetem kutatása szerint a száraz hónapban résztvevők 72 %-a hat hónappal később már csökkentett mennyiségben fogyasztott alkoholt. Egy hónapnyi alkoholtilalom sokaknál jobb alvással, több energiával és súlyvesztéssel jár, illetve nem elhanyagolható a külső szépségre gyakorolt pozitív hatás sem. A résztvevők ezen túlmenően jobb koncentrációról, koleszterinszint- és vércukorszint-csökkenésről és alacsonyabb vérnyomásról számoltak be, valamint a kihívás áldásos hatása a hóvégi zárásnál a pénztárca vastagságára is előnyösen hatott.

Az alkoholmentesség igazi szépségelixír

Az alkohol kalóriadús, továbbá a vércukorszintet is megemeli, ezért megeshet, hogy a szárazság elején intenzívebb lesz a cukros italok és ételek iránti vágy. A szesz elhagyásával javulhat az emésztés, azonban ezzel párhuzamosan sajnos nőhet az étvágy, ezért ha a hirtelen jött cukorsóvárgásnak ellen tudunk állni, akkor fogyás érhető el. A rendszeres alkoholfogyasztás kiszáríthatja és fakóvá teheti az arcbőrt, így az absztinencia pozitív mellékhatásaként üdébbé és feszesebbé válhat a bőr, valamint a szem alatti táskák is eltűnhetnek.

Belső stabilitást teremt

Noha az első napok a fejfájás kíséretében telhetnek el, a hónap egészét már inkább a kipihentség érzése jellemheti. Az alkoholfogyasztás hatással lehet az alvás minőségére, a kialvatlanság pedig egyaránt ronthatja a döntéshozatali és tanulási képességünket, illetve a memóriát. A hónap végére érezhetően frissebb ébredések és jobb koncentráció lehet tapasztaltható.

Középtávon még a betegségek kockázatát is csökkenti egy száraz hónap. Mivel a túlzott alkoholfogyasztás sok betegség kockázatát növelheti, ezért a rizikó minden egyes szeszmentes estével csökkenhet. A magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek kockázata például már egy hónapon belül csökkenésnek indulhat, de a máj és az alkohol által szintén károsított fogzománc is regenerálódásnak indulhat.

A tudatosság környezetünk számára is tükröt tarthat

A társasági szokások górcső alá kerülnek ebben a hónapban. Azon baráti összejövetelek, melyeket csak az alkoholfogyasztás apropója szervez ritkulni fognak, így a baráti társaságok szerkezete és működése is átalakulhat. Míg a szociális szokásoknál a felülvizsgálat, addig a párkapcsolatokban a harmónia lesz a legnagyobb valószínűség szerint a főszereplő. A napi stressz csökkentése miatt fogyasztott alkohol szerepét átveszi a minőségi idő és a mélyebb beszélgetések, az értékes érzelmek.

A sóvárgás ereje

A sóvárgás erősségére, az emiatti küzdelem jeleire érdemes odafigyelni. A szakemberek szerint az elvonási hullámok több lépcsőben jelentkezhetnek, de akiknek már az első napok is sikertelenül zárulnak, érdemes a leszokáson komolyan elgondolkozni és segítség után nézni. Azonban azok, akik a kihívást már nem első alkalommal teljesítik, funkcionális jelleget is tulajdonítanak a hónapnak és a megnövekedett energiaszintjüket érzékelve sokkal több munkát is elintéznivalót vállalnak.

A mérleg egyértelműen pozitív

Már egyetlen alkoholmentes hónapnak is lehetnek hosszú távra szóló pozitív hatásai. Egyértelmű hozzáadott érték, hogy felismerhetővé válik az alkoholhoz fűződő viszony, melynek ismeretében tudatosabb döntéseket lehet hozni a jövőben. Azok pedig, akik jellemzően sokat isznak, átélhetik, mennyivel energikusabbak lehetnek alkohol nélkül, miközben testsúlyuk kontrollálása is könnyebbé válhat és megerősödhet az immunrendszerük is. Valójában viszont bátran kijelenthetjük, hogy mindegy, hogy mikor tartunk alkoholmentes hónapot, a fogadalom betartásával értékes tapasztalatokat szerezhetünk.