Útmutató a fenntarthatósághoz, avagy a bűvös 3R lépcsőfok a Föld napjára

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Föld napja alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti értékeinek megóvására. Ebből az alkalomból most mi is visszanyúlunk a fenntarthatóság alapjaihoz és segítünk, hogy hol lehet elkezdeni, és hogyan vágjunk bele ebbe a nemes célkitűzésbe. Hogyan építhetjük be a fenntarthatóság szemléletét a mindennapi életbe? Miket tehetünk annak érdekében, hogy az alkoholfogyasztásunk nem csak tudatos, de fenntartható is legyen?

Mindannyian tudjuk, hogy környezetünkben található, egyre nagyobb gondot okozó hulladék káros hatással van a vízre, földre, levegőre, állatokra és növényekre egyaránt. De akkor mit is tehetünk a gyakorlatban? Egyéni szinten az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk, hogy redukáljuk a háztartásunkban keletkező hulladék mennyiségét. Csak semmi pánik! Nem olyan nehéz ezt megvalósítani. Mindössze annyit kell tenni, hogy mindig csak egy-egy olyan kis változtatást csempésznünk be mindennapi életvitelünkbe, ami által csökkenhet a szeméttermelésünk, így kevesebb hulladék kerül a szemétlerakóba is. Ezzel pedig csökkenthetjük a saját, egyéni ökológiai lábnyomunkat. De mi alapján kezdjünk hozzá? Megmutatjuk a 3R irányelvet, amely segíthet megtenni az első lépéseket.

A hulladékcsökkentés lépéseinek „szentháromsága”, a 3R

Több helyen belefuthattunk már a „hulladékhierarchia”, vagy a meglehetősen furcsán hangzó 3R kifejezésekbe. De mit is takarnak ezek a fogalmak pontosan? A rövid válasz: útmutatást a fenntarthatóbb életvitel megteremtéséhez. Kicsit jobban kifejtve: a hulladékhierarchia a hulladékok kezelésének lehetőségeit mutatja, a legkedvezőbb megoldásoktól haladva a kedvezőtlenebb lehetőségek felé. A hulladékkezelés felosztásnak több változata ismert, az egyik a 3R, amely angolul három R-betűs szót takar:

Reduce, azaz csökkenteni

Reuse, azaz újrahasználni

Recycle, azaz újrahasznosítani

 

Az első R- Reduce

Azaz csökkenteni. A legtudatosabb módja a vásárlásnak, ha nem vásárolsz semmit. Ez tiszta sor. Ha kevesebb a hulladék, akkor kevesebb a kidobásra (vagy jobb esetben újrahasznosításra, újra felhasználásra) kerülő tárgy. A 3R közül talán ez a legnehezebb (de egyben a leghatékonyabb is), hiszen ezesetben az alapszokásainkat kell megváltoztatnunk.

Hoztunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen belekezdeni a hulladék csökkentésébe:

  • Vásárlások előtt írjunk listát, és kerüljük az impulzív vásárlást.
  • Figyeljünk, hogy olyan termékeket, élelmiszert és italokat vásároljunk, amelyeknek minimális a csomagolása és/vagy fenntarthatóbb módon és anyagba csomagolták őket.
  • Amennyire csak tehetjük, kerüljük az egyszer használatos műanyag vagy papír poharak használatát, amikor mondjuk otthonra szervezünk egy baráti társasozást, vagy ha házibuliban, szórakozóhelyen vagyunk.
  • Magyarországon mostanra a műanyag szívószál gyártása tilos, ezért sok helyen már papír szívószálat használnak. Te viszont, ha teheted, ne kérj egyáltalán szívószálat, annyival is kevesebb szemét termelődik.

A második R- Reuse

Azaz újrahasználás. A hulladékhierarchiában elengedhetetlen az elemek újra felhasználásának, vagy az alap rendeltetésüktől eltérő felhasználásának megtanulása.

Íme, néhány tipp az újrahasználatra:

  • A kiürült befőttesüvegek tökéletesek arra, hogy magokat vagy rizs tartsunk bennük, de például leves hűtőben való tárolására is kiválóan alkalmasak.
  • Üres italos üvegek nagyon egyedi és jópofa megoldások lehetnek vázák helyettesítésére, vagy bármilyen dekorációs elemként is használhatók, akár egy kis kreatívkodás után, a határt csak a fantáziánk szabhatja.
  • Az üres műanyag üveget töltsük újra, amennyiszer csak lehet, utána akár növényeket is ültethetünk bele, vagy öntözésre is használhatjuk.

Az újrahasználás lépcsőfokainál érdemes megemlíteni a repoharak használatát rendezvényeken, fesztiválokon és szórakozóhelyeken. Ezekért egyszeri összeget kell kifizetni, utána viszont sokáig újra fel lehet őket használni, sőt haza is lehet vinni emlékbe például – általában szuper grafikával gyártják le őket.

A harmadik R- Recycle

Azaz újrahasznosítás. A hulladékhierarchia utolsó lépcsője az újrahasznosítás. Ha valami újrahasznosítható az azt jelenti, hogy újra nyersanyaggá alakul át, amelyből új tárgyat lehet létrehozni. Nagyon kevés olyan anyag létezik, amelyet ne lehetne újrahasznosítani. Azonban ezek feldolgozása nagyon sok energia és költség, hogy megfelelő helyen, megfelelő módon dolgozzák fel őket. Ezért inkább törekedjünk az első kettő R betartására.

Kreatív kezdeményezések

Manapság világszerte egyre több kisebb és nagyobb vállalat rukkol elő olyan kreatív megoldásokkal, amivel csökkenteni tudják a természetben – például a vizeinkben – felhalmozódott hulladékot. Ilyen küldetést tűzött a zászlójára több tengertúli vállalat is, akik az óceánokból és tengerekből összegyűjtött szemétből gyártanak ékszereket, például karkötőket. De sokszor belefuthatunk abba is, hogy a ruhaipar szereplői készítenek régi gumiabroncsból cipőket, vagy éppen PET palackból ruhákat, táskákat.
Egy hollandiai kreatív ügynökség pedig az Északi-tengerből kihalászott üres palackokból és az azokon található márkajelzéses szalagokból készített az egyik prémium kategóriás szeszesitalnak egyedi üveget és csomagolást.
A Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatóinak is igen különleges ötletük van arra, hogy miként hasznosíthatnánk újra az üvegeket. A már szeméttelep felé tartó palackokból a kutatók a korábbiaknál sokkal erősebb akkumulátorokat gyártottak, sőt, ezek több energia tárolására alkalmasak, mint a boltokban megtalálható érme alakú akkumulátorok, ráadásul gyorsabban töltődnek és stabilabbak is. Egyetlen üvegből több száz gombakkumulátor anódjához elegendő mennyiségű nanoszilikont állítottak elő.

Bár sokan azt gondolják, hogy egy ember, egy háztartás szennyezése elenyésző, nem számít. Vannak, akik emiatt nem érzik saját felelősségüket abban, hogy élhetőbbé tegyék a bolygót a következő generációk számára, de mégis arra bíztatnánk mindenkit, hogy vegye ki a részét a környezet védeleméből, történjen az bármilyen formában, kis lépésekkel is. Legyen szó szelektív hulladékgyűjtésről, papírszívószálak és műanyag poharak visszautasításáról, vagy akár egy közösségi szemétgyűjtésen való részvételről – a lényeg, hogy mindenki el tud indulni a fenntarthatóbb életvitel felé.

Források:

http://szelektalok.hu/hulladekhierarchia-avagy-mit-jelent-a-3r/

https://24.hu/kultura/2017/05/02/ki-mondta-hogy-az-alkoholfogyasztas-nem-segitheti-a-tengerek-szemettol-valo-megtisztitasat/

https://24.hu/tudomany/2017/04/25/ujrahasznositott-uvegbol-hoztak-letre-nagy-kapacitasu-akkumulatorokat/#